In 5 stappen naar een eenvoudig vogelhuisje

Zodra de winter zijn intrede maakt, beginnen de vogeltjes met het zoeken naar eten. Door een zelfgemaakt vogelhuisje met vetbollen in je tuin of op je balkon te hangen, help jij de vogeltjes de winter door. Maar ook buiten de winter om kun je de vogels een handje helpen. Zodra de eerste tekenen van het voorjaar zichtbaar zijn, gaan vogels op zoek naar een nestje om een familie te starten.

Met een eigengemaakt vogelhuisje verwelkom je de vogels met open armen. Maar weet jij wel hoe je een vogelhuisje moet maken? Lees snel verder en leer in een aantal stappen je eigen vogelhuisje te maken.

Stap 1

Bedenkt eerst wat voor soort vogelhuisje je wilt maken. Naast een houten vogelhuisje zijn er nog andere manieren. Recycle bijvoorbeeld oude regenlaarzen om er een warm nestje van te maken of kies voor een oud blik bonen als basis voor je vogelhuis. Toch liever aan de slag met hout? Bij stap 2 leggen we je meer uit.

Stap 2

Als je kiest voor het maken van een houten vogelhuisje, raden we je aan één groot stuk hout te kopen. Meet eerst de maten op van het te maken vogelhuisje voordat je het stuk hout koopt. Vervolgens kun je met een Festool inlegzaag de kleine plankjes uit de grote plank zagen.

Stap 3

Begin met de bodemplaat en de rechte zijwanden aan elkaar te lijmen en vast te spijkeren voor extra versteviging. Vervolgens lijm en spijker je de twee dakdelen op het vogelhuisje. Let op! Bevestig het langste dakdeel tegen het kortste dakdeel. Zodra de lijm is opgedroogd en het vogelhuisje zo goed als af is, kun je een haakje aan de achterkant bevestigen zodat het huisje gemakkelijk op te hangen is.

Stap 4

Om de vogels een zo veilig mogelijk huisje aan te bieden, is het slim om het hout te schuren. Met een Flex schuurmachine haal je de kleinste oneffenheden van het hout. Zo kan ieder vogeltje van een splinterloos huisje genieten.

Stap 5

Eigenlijk heb je nu een heel mooi minimalistisch vogelhuisje gemaakt. Wil je het iets mooier maken? Schilder het vogelhuisje in jouw favoriete kleur of meest bijzondere printje. Door bovenstaande stappen te volgen, kun jij gemakkelijk je eigen vogelhuisje maken. Hou je van een uitdaging? Op Pinterest staan heel veel bouwtekeningen en ideeën. Laat je inspireren, doe ideeën op internet op en creëer een warm huis voor de vogeltjes in jouw buurt.