Als je er aan denkt om een zwembad te laten bouwen dan is het belangrijk om jezelf goed te oriënteren waar je uit kunt kiezen. Vaak vergeten dat er heel veel mogelijkheden zijn zoals een zwemvijver, een polyester- of een bouwkundig zwembad. Bij al die verschillende opties horen zowel voordelen als nadelen.

Een zwembad van polyester en kunststof

Een veel gekozen soort zwembad is er een van UV-bestendig polyester van kunststof. De zwembaden zijn er vaak in een paar standaard vormen en worden vaak geïnstalleerd en in één stuk geleverd. Bij zwembaden van polyester is het niet mogelijk om een vrijstaand bad te kiezen, hier kan de waterdruk te hoog worden waardoor de kunststof kan scheuren. Beide baden kunnen zowel binnen als buiten geplaatst worden en zijn gemakkelijk te onderhouden. Bij beide zwembaden kan je er ook voor kiezen om ze naar eigen smaak samen te stellen.

Een zwemvijver in je tuin

De naam zegt het eigenlijk al: een zwemvijver. Een zwemvijver is een plek waarin je kunt zwemmen tussen de planten en natuurlijk ook de vissen. Een zwemvijver ziet er heel natuurlijk uit maar vergt wel flink wat tijd qua onderhoud. Omdat er bij een zwemvijver natuurlijk geen chemicaliën zoals chloor aan te pas komen is het heel erg belangrijk om er zelf voor te zorgen dat het evenwicht in de zwemvijver goed wordt bijgehouden. In principe zorgen de planten voor balans maar met de zomerse warme dagen in combinatie met het veel gebruiken van de vijver kan ervoor zorgen dat je troebel water krijgt. Ook is het heel belangrijk om bij een zwemvijver een gedeelte te kiezen waar niet gezwommen wordt want dit kan heel veel bijdragen bij de zuivering van het zwemwater.

Een natuurlijk buitenbad in je tuin

Vind je een zwemvijver wel heel erg mooi maar twijfel je dan is het aanleggen van een natuurlijk buitenbad een heel goed alternatief van een zwemvijver. Het lijkt op het eerste gezicht heel erg op een zwemvijver maar het grote verschil zit hem eigenlijk in het filtersysteem. Bij een natuurlijk buitenbad gebeurt dit op een natuurlijke manier met een chloorvrij systeem. Bij een natuurlijk buitenbad is het niet mogelijk om vissen of planten in het zwembad te houden. Wat wel een heel groot voordeel is van een natuurlijk buitenbad is dat het water altijd heel helder is en het bad zelf een natuurlijke uitstraling heeft zonder te veel onderhoud zoals bij een zwemvijver.