Steeds vaker worden er houtkachels aangeschaft. Niet alleen omdat de houtkachels warmte met zich meebrengen, maar ook omdat het een gezellige sfeer met zich mee brengt. Houtkachels brengen ook wat voordelen met zich mee. Maar iedereen weet als er voordelen aan een houtkachel zitten, dan zitten er waarschijnlijk ook wel een aantal nadelen aan. Hieronder staan de voor- en nadelen benoemd.

Rendement

Een houtkachel geeft natuurlijk warmte af. En dat is natuurlijk heerlijk voor de koudere periodes. Daarnaast hebben houtkachels een hoog rendement. Het gemiddelde rendement van houtkachels is 50-80%, maar dit kan ook zeker stijgen. Om dit rendement te behalen, moet er wel sprake zijn van een volledige verbranding. Hoe zorg je nou voor een volledige verbranding bij houtkachels? Hier zorg je voor door een droog stuk hout te stoken en een kachel te kiezen met het juiste vermogen.

Sfeervol

De houtkachels van tegenwoordig kunnen gemaakt worden met verschillende designs. Dit zorgt ervoor dat het toepasselijk is in elke woonstijl. En je kan er niet omheen, houtkachels brengen nou eenmaal een bepaald sfeertje met zich mee. Het geeft een knus en gezellig sfeertje met zich mee.

Besparen

Een mooi voordeel van houtkachels is dat het goedkoper is dan als je de centrale verwarming aan laat staan. Als er steeds meer mensen houtkachels gaan gebruiken, dan zal dit zeker schelen op de energierekening. Waarom? Een houtkachel levert voldoende warmte en dit zorgt ervoor dat de centrale verwarming uitgaat of uit kan.

Hout

Vergeleken met alle andere brandstoffen, is hout toch echt wel het goedkoopst. Dat is dus zeker een voordeel. Maar helaas zit er ook een nadeel aan het gebruik van houtkachels. Hout moet namelijk gekapt, gekloofd, gedroogd en opgeslagen worden. Het kost dus zeker wat tijd en werk om zelf voor het brandhout te zorgen voor de houtkachel. Natuurlijk is het mogelijk om dit door anderen te laten doen, maar dat zorgt weer voor kosten.

Onderhoud

Een ander nadeel, maar wel een belangrijk punt bij het aanschaffen van houtkachels: onderhoud. Als je in bezit bent van een houtkachel zal je deze eens in de zoveel tijd moeten onderhouden. Dit onderhoud zal niet alleen moeten plaatsvinden door jezelf, maar ook door een vakman.

Hitte

Dat een houtkachel warm wordt is natuurlijk heerlijk, maar je moet er ook voor oppassen. Het is belangrijk om niet te dicht bij te komen, en de kinderen en/of dieren in de gaten te houden.