Bestelbussen zijn helaas vaak het doelwit van criminelen. Het komt dan ook vaak voor dat bestelbussen worden gestolen of dat de ramen worden ingeslagen en waardevolle spullen uit de laadruimte worden meegenomen.

Beveiliging van je bestelbus is dus geen overbodige luxe, het is eerder een must. In dit blogartikel geven we je tips voor het beveiligen van je bestelbus.

Sloten op de deuren van de laadruimte

Het eerste dat je kunt doen is het beveiligen van de laadruimte. Hierbij worden aan de binnenzijde van de laadruimte extra sloten gemonteerd. Je kunt de sloten vanuit de bestuurderscabine bedienen.

Een belangrijk onderdeel bij het beveiligen van de deuren van de laadruimte is dat je ook roosters voor de ramen laten installeren. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat criminelen alsnog je waardevolle spullen uit je laadruimte kunnen stelen door even je ruiten in te tikken.

Vergrendeling van de versnellingsbak

Een tweede manier om je bestelbus te beveiligen is door een versnellingsbakslot te laten installeren. Dit slot voorkomt dat het mogelijk is om vanuit de bestuurderscabine te schakelen. Het zet de versnellingspook op slot. Wat ons betreft is het laten installeren van een slot op de versnellingsbak een zeer effectieve manier om je bestelbus te beveiligen.

Motorkapslot

Bij de meeste bestelbussen wordt de motorkap met een relatief zwak slot vergrendelt. Het gevolg is dat de waardevolle onderdelen die onder de motorkap zitten eenvoudig gestolen kunnen worden.

Met een motorkapslot zorg je voor een extra vergrendeling van de motorkap. Deze vergrendeling doet zijn werk op het moment dat het eerste slot is opengebroken. Dieven kunnen de motorkap dan een klein stukje optillen voordat het extra slot het verder openen blokkeert.

Beveiliging van de OBD stekker

Het beveiligen van de OBD stekker is met name bedoeld voor criminelen die de software van je bus kunnen hacken. Dat kan namelijk via de OBD stekker. Via de software kunnen criminelen nieuwe sleutels inleren en er direct met je bus vandoor gaan.

GPS-tracker

Naast de genoemde sloten is het ook aan te raden om een GPS-tracker in je bus te installeren. Mocht je bestelbus ondanks alle maatregelen toch gestolen worden dan is het eenvoudig om hem te traceren. Wat dat betreft is de investering in een GPS-tracker absoluut de moeite waard.

Welke vorm van busbeveiliging is het meest effectief?

Daar is niet eenvoudig een antwoord op te geven. Wat we wel met zekerheid kunnen zeggen is dat wanneer je meer maatregelen neemt het lastiger wordt voor criminelen om er met je bestelbus vandoor te gaan. Maar we begrijpen ook dat al die sloten om een fikse investering vragen. Wat kan helpen is om de sloten tegelijkertijd te laten installeren. Vaak kun je dan een korting bedingen bij de busbeveiliger.