Beukenhagen zijn een favoriet in veel tuinen en dat is niet zonder reden. Hun schoonheid, veerkracht en veelzijdigheid maken ze geschikt voor verschillende tuinontwerpen. Of je nu een traditionele, moderne of een wilde tuin hebt, er is altijd een plek voor een beukenhaag. In dit artikel delen we hoe je beukenhagen kunt integreren in elk tuinontwerp.

Beukenhagen in traditionele tuinen

In traditionele tuinontwerpen spelen beukenhagen een cruciale rol. Ze worden vaak gebruikt om structuur te creëren, ruimtes af te bakenen en privacy te bieden. Ze kunnen dienen als een levendige achtergrond voor bloembedden of als een sierlijke omsluiting van een moestuin. Het klassieke groen of rood van beuken past perfect bij de traditionele tuinstijl. Op zoek naar een goede? Wij raden de portugese laurier aan.

Modern tuinontwerp met beukenhagen

Ook in moderne tuinen vinden beukenhagen hun plaats. Hun strakke, uniforme groeiwijze maakt ze ideaal voor het creëren van strakke lijnen en geometrische vormen, kenmerken van een modern tuinontwerp. Daarnaast kunnen beukenhagen, vooral de Rode Beuk, een prachtig contrast bieden tegen beton en metaal, materialen die vaak in moderne tuinen worden gebruikt.

Beukenhagen in wilde tuinen

Verrassend genoeg kunnen beukenhagen ook bijdragen aan een wilde tuin. Hoewel ze vaak worden geassocieerd met formele tuinontwerpen, kunnen beukenhagen, indien minder streng gesnoeid, een meer natuurlijke vorm aannemen en een habitat bieden voor verschillende diersoorten. De sleutel is om ze op een meer ontspannen manier te snoeien en te laten groeien.

Klein maar fijn: beukenhagen in kleine tuinen

Voor kleine tuinen kunnen beukenhagen worden gebruikt om de illusie van ruimte te creëren. Een slim geplaatste haag kan de lengte of breedte van een tuin accentueren. Bovendien kan een Beukenzuil (Fagus sylvatica ‘Dawyck’), die een smalle, opgaande groeiwijze heeft, een opvallend verticaal element toevoegen zonder te veel ruimte in beslag te nemen.