Een bloem is een deel van een plant. Er zijn veel verschillende plantengroepen, zoals de bloemplant. Deze bestaat uit zeer uiteenlopende planten. Denk aan hoog groeiende paardenkastanje en het lage straatgras. Bloemen zijn een belangrijk middel om plantensoorten te onderscheiden. Vroeger werden de kenmerken van de bloem gebruikt voor de indeling van het plantenrijk.

Bloemen kunnen alleenstaand zijn of gegroepeerd in een bloeiwijze. Soms zitten bloemen zo dicht op elkaar dat het lijkt alsof ze samen één bloem zijn. Alleenstaande bloemen kunnen worden onderscheiden in eindstandig of okselstandig: Okselstandige bloemen komen uit in de bladoksel, de hoek tussen het blad en de stengel.

Eindstandige bloemen zitten ongeveer op het einde van de plant.

Bevruchting en bestuiving zijn twee verschillende begrippen. Bestuiving kan namelijk tot bevruchting leiden, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. In de lucht zitten heel veel verschillende stuifmeelkorrels en alleen de juiste combinatie van stuifmeelkorrel en stempel geeft bevruchting. Dat voorkomt kruisbestuiving tussen soorten.

in-the-garden-2-1391418