Wanneer je een tuin hebt die je wilt afscheiden, moet je je afvragen wat je wilt. Wil je een schutting, stenen muur of een groene afscheiding. Voor een groene afscheiding moet je een haagplant nemen die bij je tuin past en die je graag zelf wilt hebben. Er zijn veel planten die je als een haagplant kunt gebruiken. Je kunt gebruik maken van een haag die het hele jaar door groen is. Daarbij kun je denken aan coniferen of andere winterharde heesters zoals buxus of taxus. Vaak wordt er gekozen voor coniferen, omdat ze snel groeien en gemakkelijk zijn in onderhoud.

Coniferen die we kennen
Coniferen, zoals we die kennen, zijn hoofdzakelijk de soorten die als haagplant worden gebruikt. Er behoren tot de groep coniferen wel 600 soorten. Er worden voor een haag zowel groene, gele als blauwe haagconiferen gebruikt. Er is altijd wel een soort die bij jouw tuin past.

Snoeien
Voor alle soorten coniferen geldt dat snoeien belangrijk is. Door hem regelmatig te snoeien, zal hij zich goed ontwikkelen. Wil je een mooie strakke dichte haag hebben, dan is 1x en beter 2x per jaar snoeien belangrijk. De maand augustus is de beste periode om hem te snoeien als je dat eenmaal per jaar doet. Je moet een haagconifeer niet snoeien wanneer het erg heet en zonnig is. Je moet namelijk verbranding zien te voorkomen. Indien je 2x per jaar snoeit dan is de maand juni, vlak na de eerste groeiperiode, goed voor de eerste keer snoeien en de tweede begin augustus. Door zijn snelle groei, wordt vaak een Leylandii conifeer gebruikt voor een haag.

Leylandii coniferen
Zij behoren tot de snelst groeiende coniferen soorten die er zijn. Afhankelijk van de lichtinval en de standplaats kunnen ze wel 80 cm per jaar groeien. Omdat de groene variëteiten (Cupressocyparisleylandii) de eerste jaren een open groeiwijze hebben, duurt het wel even voordat je met deze soort zichtvrij kunt zitten. De Castlewellan Gold, ook een conifeer voor een haag, groeit vanaf het begin veel compacter. Met deze conifeer zal je dus ook veel eerder zichtvrij komen te zitten.

De Gele Leylandii conifeer
Deze groen-gele conifeer is één van de snelst groeiende coniferen. Wanneer je een hoge haag nodig hebt, is deze conifeer daar het meest geschikt voor. Deze soort verlangt wel dat je hem tweemaal per jaar snoeit. Na enkele jaren zal deze als haag absoluut zichtdicht zijn. Indien je hem goed bijhoudt met snoeien kan hij vrij smal blijven zodat hij niet veel tuinruimte in beslag zal nemen. Zorg wel, als je hem gebruikt, dat hij op een grond staat waarbij hij niet te nat en te droog staat.

Deze conifeer is een van de populairste haagplanten. Omdat ze snel groeien en dus snel zichtdicht zijn, worden ze vaak in nieuwbouwwijken gebruikt. Zo heb je dus in een vrij korte tijd een goede beschutting. Ook de kleur die deze plant het hele jaar door heeft, is aantrekkelijk bij het inrichten van je nieuwe tuin. Leylandii coniferen zijn schubconiferen. Dat wil zeggen dat ze net als naaldbomen een soort naalden hebben. Ze zijn echter veel zachter dan naaldbomen.

Verzorging van coniferen
De verzorging van coniferen is niet moeilijk. De coniferen kunnen in de schaduw staan, maar ook in de zon of halfschaduw. Daarom zijn ze ook zo geschikt om voor een haag te gebruiken. Je moet ze echter wel bijhouden met snoeien. Wanneer je ze niet zou snoeien, kunnen ze wel 15 meter hoog worden. Het snoeien is de enige verzorging die deze plant vraagt en soms een beetje meststof. De meststof moet je in het voorjaar geven. De planten bij een haag zullen snel de voedingsstoffen uit de grond halen, waardoor bijmesten goed is voor de haag. In het voorjaar gaan de planten weer groeien. Dat is de periode om wat extra voeding te geven. Zoals je dus ziet zijn coniferen zeer geschikt om als een haagplant gebruikt te worden.