Openslaande deuren in huis

Eén van de meest toegepaste verbouwingen, met direct een groots resultaat, is de plaatsing van openslaande deuren.  Je wordt beloond met een zee van licht in je woonkamer en een tuin die nu echt bij je huis betrokken wordt. Het geeft direct een meerwaarde aan jouw huis. Het is dus ook niet gek dat openslaande deuren hoog op het wensenlijstje van veel huizenbezitters staan.

Haal buiten naar binnen

Een tuin die het verlengde van je woonkamer wordt, dat is het effect dat openslaande deuren geven. Je kunt dit effect versterken door buiten voor eenzelfde kleur of model vloer te kiezen. Laat je wel goed voorlichten over de bestrating buiten, want wat binnen op de vloer ligt is vaak niet geschikt voor buiten. Een andere manier om je woonkamer en tuin te laten blenden, is door de kleur die je binnen op de muur, of voor je accessoires gebruikt, door te trekken op de schutting, of in je tuinkussens. Zo worden je tuin en woonkamer één geheel.

Materialen voor openslaande deuren

Openslaande deuren heb je in veel verschillende materialen met elk hun eigen voordelen en uitstraling.  Hout is natuurlijk een klassieke keuze en geeft de meest authentieke uitstraling, maar moet wel regelmatig geschilderd worden. Met kunststof kun je vele kanten op, er zijn modellen waarbij je nauwelijks verschil ziet tussen hout of kunststof. Kunststof is onderhoudsarm en wordt daarom veel gekozen. Een ander materiaal wat tegenwoordig veel gebruikt wordt, is aluminium. Dit past goed bij een moderne of industriële inrichting en heeft naast het strakke uiterlijk, nog als grote voordeel dat de kozijnen heel slank zijn, zodat je een maximale raamoppervlakte krijgt en een zee van licht. Stalen deuren hebben dezelfde uitstraling, maar een flink hoger prijskaartje. Naast je openslaande deuren kun je ook nog kiezen voor zij- of bovenlichten, zodat je nog meer licht in je huis krijgt.

 

 

Plan je verbouwing

Nadat je gekozen hebt voor een materiaal en uitstraling is het goed om na te denken over de verbouwing zelf. Om openslaande deuren te maken moet er een gat in de muur gemaakt worden, wat een vrij grote ingreep is. Plaats je de deuren op een plek waar eerst een raamkozijn zat, dan kan er ook nog ruimte opgevuld moeten worden. Een breed raamkozijn is meestal breder, dan het kozijn van de openslaande deuren. Om het opvullen te voorkomen kun je ervoor kiezen om openslaande deuren met zijlichten te plaatsen, om zo de extra ruimte op te vullen. Wil je je woonkamer gaan verbouwen, plaats de openslaande deuren dan eerst. Zo voorkom je dat je twee keer moet gaan afwerken.

Openslaande deuren om een kamer op te delen

In oudere woningen zie je nog vaak ensuite deuren, maar in modernere woningen is er nog een nieuwe trend. Een lange grote woonkamer kan worden doorbroken met een glazen tussenwand met aluminiumprofielen en openslaande deuren. Zo wordt de woonkamer makkelijker in te delen, maar behoud je wel overal voldoende licht.

 

Bron: superrenovatie.nl