Wanneer je aan de slag gaat met je tuin, is het ook goed om eens te kijken hoe je in je huis stappen kunt zetten om verbeteringen aan te brengen. De stijgende gasprijzen zorgen er onder andere voor dat we meer en meer gaan kijken naar manieren om duurzamer, zonder gas te verwarmen. Dat is uiteindelijk niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu. In dit artikel geven we uitleg wat de stappen zouden kunnen zijn als je duurzamer wilt verwarmen.

Warmtepomp als duurzaam alternatief

Een warmtepomp is één van de duurzame alternatieven voor een cv-ketel. Deze haalt energie uit de buitenlucht, ventilatielucht of uit de bodem en zet dit om in warmte voor het verwarmen van je woning en/of het verwarmen van tapwater. Daarbij is alleen een kleine hoeveelheid elektriciteit nodig en geen gas. Is je cv-ketel nog goed? Dan kun je ook kiezen voor een hybride warmtepomp als tussenstap naar duurzaam verwarmen. Deze kan namelijk samenwerken met je cv-ketel en ervoor zorgen dat je nu al gas bespaart op je energierekening. Een goede tussenstap op weg naar volledig gasloos verwarmen.

De stappen voor het installeren van een warmtepomp

Heb je interesse in een warmtepomp? Dan kun je het beste de volgende stappen doorlopen:

 

  1. Maak een afspraak met een installateur: deze kan je advies geven welke warmtepomp het beste bij je woning en je comfortwensen past.
  2. Ontvang vrijblijvend een advies of offerte
  3. Akkoord? Laat de warmtepomp installeren

Vanaf 2022 meer subsidie

Tot slot is het goed om te weten dat je vanuit de overheid vanaf 2022 nog meer ISDE-subsidie krijgt wanneer je een warmtepomp koopt. Deze subsidie is in het leven geroepen als tegemoetkoming om particulieren en bedrijven te stimuleren om over te stappen op duurzame energie. Het budget voor deze subsidie wordt voor 2022-2024 verhoogd met 282 miljoen euro. De subsidie zorgt ervoor dat de investering in een warmtepomp een stuk lager wordt. Tel daar de besparing op je energiekosten bij op en dan wordt de terugverdientijd nog korter.

 

Genoeg redenen dus om eens te kijken naar de mogelijkheden om jouw duurzaam te verwarmen!