Een beetje voor god spelen, zou je het kunnen noemen: jij bent degene die leven geeft. En niet neemt, in dit geval. Hoe doe je dat? Heel simpel. Geef het leven de ruimte. Daar komt het simpelweg op neer wanneer jij een eigen terrarium maakt. Dat is nog eens iets anders dan bloemen in een vaas zetten of planten in een potje. DIe moet je nog water geven om er heel even van te mogen genieten. Althans, de tijd die je ermee hebt is in verhouding behoorlijk kort. Een zelf samengesteld ecosysteem is dan juist weer heel iets anders. Dit stel je samen, waarna je het volledig met rust kunt laten. Dit leven onderhoudt zichzelf wel zonder jouw inmenging!
Het resultaat ziet er prachtig uit en vormt een unieke decoratie in jouw interieur. Maar je moet er eerst wel wat voor doen. Lees hieronder waar je mee begint en hoe je dit proces succesvol afrondt!
Benodigdheden
De perfecte basis voor een plant terrarium is een glazen container waar alle begroeiing in komt. Die is natuurlijk weer nergens zonder aarde: schaf dus ook potgrond aan. Het waterniveau houd je constant met behulp van grind, maar dat kun je ook met hydrokorrels doen. Kies voor miniplantjes van jouw favoriete soort in een aantal dat in verhouding staat tot de grootte van de container. En tot slot ga je een laagje mos nodig hebben.
Het proces
Ook in jouw zelfgemaakte ecosysteem is vervuiling een grote boosdoener. Maak dan het aquarium – of de fles of bak – waar jij jouw nieuwe leven in creëert grondig schoon voordat je aan de slag gaat. Dat doe je met behulp van water, een beetje zeep en vervolgens het uitgebreid droogmaken van het reservoir met een schone doek. Voeg nu het grind of de hydrokorrels toe totdat de laag zo’n twee à drie centimeter hoog is. Mocht je nou te veel water in de bak gieten, dan heb je hiermee een perfecte basis voor absorptie aangelegd. Nu mag je de potgrond toevoegen: de hoogte van de laag moet minstens gelijk zijn aan de lengte van de wortels van de planten die je wilt laten groeien. Door ook houtskool in je ecosysteem toe te laten voorkom je dat schimmels de vrije hand krijgen.
Planten
De groenvoorziening kun je uit eigen tuin halen, maar dan loop je kans dat de wortels schade oplopen. Beter schaf je losse mini plantjes aan. Als eerste plantje de kleinste en werk je in volgorde van grootte. Op die manier is de kans op schade aan de bloemen en planten het kleinst.
Puntjes op de i
Nu nog een beetje mos en grind ter decoratie, plus nog wat houtsnippers als je vindt dat dat mooi staat. Laat de bak nu rusten op een plek met een temperatuur die hoog noch laag is. Zowel fel licht als complete duisternis moet je dus vermijden. Houd dit één week vol, waarna je het terrarium kunt afsluiten, omdat er nu voldoende zuurstof in zit voor zelfredzaamheid. Zet het nu op de gewenste plek neer en geniet ervan!