Wellicht komt dit je bekend voor: je vakantiehuis staat in een land waar altijd het zonnetje schijnt. Het is er zo warm dat je eigenlijk nooit in de tuin zit. Vind je dat eigenlijk niet hartstikke jammer? Maar wist je ook dat je daar iets aan kunt doen? Door een terrasoverkapping tegen je vakantiehuis aan te bouwen kun je volop van het buitenleven genieten! Met een terrasoverkapping creëer je namelijk een schaduwrijke plek in je tuin, waar je heerlijk kunt genieten van het mooie weer.

Echter, voordat je nu enthousiast naar het dichtstbijzijnde verkooppunt rent, is het van belang om te weten dat je niet zomaar iedere overkapping tegen je vakantiewoning aan kunt bouwen. Er zijn namelijk een aantal aandachtspunten waarmee je rekening moet houden voordat je overgaat tot de aanschaf van een terrasoverkapping voor jouw vakantiehuis.

De grootte van de terrasoverkapping

Het 1e punt waarop het vaak mis gaat, is dat mensen te kleine overkappingen kopen en daar pas later achter komen als ze hun tuinmeubels onder het afdak willen zetten. Over het algemeen kun je namelijk stellen dat meubelen voor tuinen vrij groot zijn opgezet, waardoor je de ruimte onder je overkapping al snel kwijt bent en nauwelijks ruimte overhoudt om bijvoorbeeld een barbecue te plaatsen.

Laat staan dat jij en eventuele gasten nog onder het afdak kunnen zitten of staan. Neem de afmetingen van de tuinmeubelen en andere spullen die je onder de overkapping kwijt zou willen kunnen daarom als uitgangspunt. Reken daar bovenop dan vervolgens nog een ruim oppervlak, zodat jij en je gasten zich comfortabel kunnen blijven bewegen.

Het gebruik van zijwanden bij overkappingen

Het gebruik van zijwanden is bij veel terrasoverkappingen optioneel. Toch is het aan te raden om zijwanden aan te schaffen. Stel bijvoorbeeld dat het tijdens een heerlijke BBQ onverwachts gaat regenen of hard gaat waaien. Dan kun je de zijwanden monteren en alsnog op een comfortabele manier onder je terrasoverkapping zitten.

Doe een vergunningscheck

In Nederland verschillen de gemeenteregels voor wat betreft het plaatsen van overkappingen tegen woningen. In het buitenland zijn mogelijk ook diverse regels van toepassing waaraan je dient te houden. Denk dus niet dat je lukraak iedere soort constructie zomaar tegen je woning mag bouwen en informeer daarom bij de gemeente of er bepaalde reglementen zijn waaraan je je moet houden.

Kwaliteit en terrasoverkappingen

Een belangrijk aandachtspunt bij de aanschaf van een overkapping, is dat je een constructie koopt die is opgebouwd uit kwalitatief goede materialen. Op die manier heb je veel langer plezier van je aankoop en is de kans op het doorbuigen van bijvoorbeeld de staanders een stuk kleiner dan bij de goedkopere producten. Oriënteer je daarom goed op de diverse merken en de kwaliteit die ze leveren. Om het jezelf gemakkelijk te maken raden we je aan om langs een speciaalzaak in overkappingen te gaan en om advies te vragen.