Het gevoel dat de lente is aangebroken wordt versterkt door bloeiende bloemen en warme zonnestralen die zich steeds vaker laten zien. De hele tuin komt dan langzaam tot leven na een lange winterslaap. Daarom is het voorjaar het ideale moment om de tuin weer eens flink onder handen te nemen, zodat je in de zomer volop kunt genieten van een verzorgde en prachtige tuin! In deze blog vertellen we hoe je het gazon opknapt en klaarmaakt om de zomer in te gaan. Volg dus de onderstaande stappen en binnen no time ziet jouw tuin er weer helemaal top uit!

Stap 1: Verticuteren

Verticuteren zorgt ervoor dat het gras genoeg zuurstof en zonlicht krijgt om te groeien tot een mooi, vol en groen gazon. Deze stap is dus erg belangrijk! Verticuteren kun je doen met behulp van een speciale verticuteermachine of -hark. Hiermee verwijder je het laagje vilt en/of mos, waardoor er weer ademruimte komt voor gezond en nieuw gras. Daarnaast ziet het gazon er ook meteen weer een stuk netter uit als het mos en vilt verwijderd is.

Stap 2: Gras zaaien

De volgende stap is om nieuw graszaad te zaaien. Het verticuteren kan er soms namelijk voor zorgen dat er kale plekjes ontstaan in het gazon. Deze vul je dus direct aan met nieuw zaad, zodat je later weer een volle grasmat krijgt en er op deze kale plekjes geen onkruid kan groeien. Het ingezaaide gras moet je de eerste zes weken goed vochtig houden, zodat de zaadjes kunnen ontkiemen. Geef het dus regelmatig water en laat de grond niet uitdrogen.

Stap 3: Kalken en bemesten

Gras groeit alleen als het voldoende voedingsstoffen uit de bodem kan halen. De zuurgraad van de bodem speelt hier ook een belangrijke rol in. Daarom is het belangrijk om te bekalken en bemesten. Mest zorgt voor de nodige voedingsstoffen in de grond. Kalk zorgt voor de ideale pH-waarde en dus zorgt het ervoor dat de voedingsstoffen in de bodem beter worden opgenomen. Er zijn speciale zuurgraadmeters te koop die je kunnen vertellen wat de pH-waarde van de bodem is. Gebruik deze dus als je niet zeker weet of je nu extra kalk moet strooien.

Stap 4: Graskanten netjes afwerken

Een strak eindresultaat verkrijg je door de grasmat netjes af te werken. Dit doe je niet alleen door te maaien, maar ook door de randjes van de grasmat netjes bij te knippen. Met een grasmaaier kom je niet altijd goed bij de randen, dus vandaar dat er speciale kantenstekers of grasscharen bestaan om deze klus te klaren. Ga dus na het maaien alle kanten even af en knip het netjes bij voor de finishing touch.