Iedereen kent het wel, de houten regenton. Maar wist je ook dat het een van de beste watervoorzieningen is voor in de tuin. Een regenton verminderd het wateroverlast en zorgt ervoor dat je water hebt voor de planten en de bloemen in jouw tuin. Hieronder staan de voor- en nadelen benoemd, maar ook de beste plek voor het plaatsen van een regenton.

Voordelen

Een regenton biedt een aantal voordelen met zich mee. Een houten regenton is eenvoudig te plaatsen en het is daarnaast ook een waterwinning. Je vangt het water namelijk op, zodat je het later weer kan gebruiken. Doordat het water wordt opgevangen in een houten regenton is het mogelijk om water te gebruiken in de droge tijden. Dit is kostenbesparend, want het is de bedoeling dat je het water uit de houten regenton gebruikt voor het water geven of besproeien van de planten en bloemen of het wassen van de auto in plaats van kraanwater. Zo bespaar je op een eenvoudige manier geld.

Nadelen

Er zijn natuurlijk ook een aantal punten waar je rekening mee zal moeten houden bij het aanschaffen van een houten regenton. Een houten regenton krimpt namelijk als er geen water in zit. Hierdoor komen er lekken in de regenton. Daarnaast moet de houten regenton in de winter leeg zijn. Op het moment dat het vriest, kan het problemen met zich mee brengen. Het water zal namelijk gaan bevriezen en dat kan ervoor zorgen dat er barsten en scheuren in het hout ontstaan. Om ervoor te zorgen dat je houten regenton heel blijft, is het noodzakelijk om de houten regenton leeg te houden. Hoe zorg je ervoor dat je houten regenton leeg komt te staan voor de winter? Het beste is om het water zoveel mogelijk te gebruiken, maar je kan ook een regenton kiezen met een waterkraan. Deze kun je open zetten, zodat het water uit de houten regenton loopt.

Beste plek

Een houten regenton is vaak verbonden aan een regenpijp. Daarom is het handig om de regenton te plaatsen aan een schuur of bij een afdakje. Door een houten regenton te verbinden aan een regenpijp, stroomt het water van de regenpijp in de houten regenton. Door de regenton af te dekken voorkom je dat er beestjes in gaan zitten. Daarnaast is het belangrijk dat een houten regenton in de schaduw komt te staan. Als dat niet het geval is, kan het zijn dat de regenton gaat schimmelen. Om ervoor te zorgen dat een houten regenton een doorloop heeft is het van belang om het water wat in de houten regenton zit regelmatig te gebruiken.

Soorten

Er zijn verschillende soorten regentonnen te verkrijgen. Je hebt natuurlijk de keuze uit een houten regenton of een kunststof regenton, maar daarnaast heb je ook nog de keuze uit verschillende kleuren. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit een zwarte, grijze, of blauwe houten regenton. Daarnaast is de grootte van de regenton afhankelijk van het aantal regen dat valt in jouw gebied, maar ook hoeveel regenwater je van plan bent te gaan gebruiken uit de regenton.