Een heg snoeien? Zo pak je het snel aan

 

Heb je zelden tot nooit een heg gesnoeid? Dan kan het een flinke taak zijn. In dit artikel staat daarom advies om je heg snel en vakkundig te snoeien, zodat je heerlijk in je loungeset kan genieten van je tuin!

Welke schaar zou ik kiezen?

 

Bij een kleine of lage haag kies je voor een handmatige haagschaar. Elektrische haagscharen zijn licht en makkelijk te gebruiken. Je sleept wel de hele tijd een draad achter je aan. Heb je een grote tuin met veel heggen? Dan kan je beter kiezen voor Lithium-Ion batterij. Als je veel hagen te snoeien hebt is een lang blad van tussen de 54 en 60 centimeter geschikt.

Wanneer is het een geschikt moment om te snoeien?

 

Hagen snoei je vanaf de maand mei, terwijl je sparren en coniferen een maand later doet. Als de haag voor het eerst gesnoeid wordt begin je hiermee voor de langste dag van het jaar.

De voorbereiding

Allereerst moet je goed controleren of het snoeiwerk scherp is. Als het niet het geval is vind je voldoende heggenscharen. Een botte snoeischaar geeft rafelige snoeiwonden aan de heg, waardoor de kans groter is op schimmels of ziekten. Voor je begint is het raadzaam om een grote zeil op de grond te leggen. Zo ruim je het afval gemakkelijk op!

Hoe pak je het aan?

 

Snoei een haag altijd van onder naar boven. Hierdoor voorkom je dat gesnoeide takken in de hagen vallen. Bovenaan snoei je de haag iets smaller dan onderaan, zodat de haag ook onderaan voldoende zon opvangt. Een manier om de bovenkant mooi recht te krijgen is om een touwtje te plaatsen.

Lekker genieten van je tuin

 

Door op tijd te snoeien kan je lang genieten van je tuin. Een onverzorgde tuin geeft alleen meer werk. Zo moet je dan veel onkruid opruimen en ziektes aan je haag voorkomen. Dit zou zonde zijn…