Bomen zijn een bron van leven. Ze voorzien ons niet alleen van zuurstof, op een warme zomerdag is het bijvoorbeeld ook heerlijk om onder een grote boom te zitten. Lekker afkoelen en wegdromen in de schaduw, genietend van een verkoelende wind. Bomen geven de omgeving vorm, kleur en sfeer en bepalen voor een groot gedeelte het landschap. Om zo lang mogelijk te kunnen genieten van de prachtige bomen in onze omgeving is het van groot belang dat er sprake is van goed en professioneel boomonderhoud. Zo moeten ze regelmatig gecontroleerd worden op ziektes, moeten topzware takken verwijderd worden en moet een boom zo nu en dan gesnoeid worden om ervoor te zorgen dat een boom niet op een vreemde manier gaat vergroeien.

Het gevaar van topzwaar

Goed boomonderhoud is van groot belang voor de omgeving van de boom. Topzware takken kunnen een serieus gevaar vormen. Bij harde wind kunnen deze zware takken afbreken en op mensen of eigendommen van anderen terecht komen. In zo’n geval is de eigenaar van de boom wettelijk aansprakelijk voor de aangerichte schade. Om dit soort vervelende situaties te voorkomen is het dus noodzakelijk dat er af en toe groenspecialist langs komt voor het boomonderhoud. De specialist controleert bomen op gevaarlijke takken en verwijdert ze indien nodig. Zo houd je jouw boom mooi en veilig.

Het voorkomen van overlast

Naast het feit dat takken topzwaar kunnen worden en dus voor onveilige situaties kunnen zorgen, kunnen bepaalde takken ook voor serieuze overlast zorgen. Denk bijvoorbeeld aan grote takken die zelfs met het kleinste zuchtje wind tegen de ramen van jou of jouw buren kunnen tikken. Dat getik kan een bron van ergernis worden en voor verstoorde verhoudingen zorgen. Ook takken die de doorrijhoogte verkleinen en takken die voor beschadigingen aan gebouwen en andere objecten kunnen zorgen, dienen verwijdert te worden. Ook dit is een onderdeel van boomonderhoud. Door al deze dingen goed in de gaten te houden en de bomen regelmatig te snoeien behoudt de boom zijn mooie vorm en worden nare situaties voorkomen. Goed boomonderhoud vereist enige regelmaat, met als resultaat dat jij optimaal en onbezorgd van jouw bomen kan blijven genieten!

Een zieke boom, wat nu?

Onder boomonderhoud valt niet alleen het snoeien van bomen. Ook het voorkomen en bestrijden van boomziektes is er een onderdeel van. Het is soms heel moeilijk om vast te stellen of een boom ziek is. Soms zijn de symptomen erg subtiel, zoals een klein vlekje op het blad of een kleurafwijking in de bast. Er zijn echter ook boomziektes die direct waar te nemen zijn. Denk bijvoorbeeld aan de eikenprocessierups, die ervoor zorgt dat delen van een boom of zelfs de gehele boom bedekt is met een dicht web. Als je het vermoeden hebt dat een van jouw bomen aan een boomziekte lijdt, is het verstandig om er een boomspecialist naar te laten kijken. Boomspecialisten zijn opgeleid om boomziektes in een vroeg stadium te herkennen en daar een passende bestrijding bij te vinden, zodat jij kan blijven genieten van jouw prachtige bomen. Om te voorkomen dat een boomziekte in een later stadium wordt ontdekt is het verstandig om tenminste één keer per jaar een boomspecialist langs te laten komen om jouw bomen te controleren. Boomonderhoud zorgt ervoor dat je niet voor nare verrassingen komt te staan en dat jouw bomen gezond blijven.