Het plaatsen van een trapleuning is een relatief klein en goedkoop karwei, maar daarmee niet minder belangrijk. Voor een optimale veiligheid op en rond uw trap is een goede, stevige leuning namelijk geen overbodige luxe. Bij Lamiwood kunt u terecht voor een uitgebreid assortiment in diverse soorten trapleuningen.

Steile trappen veiliger maken

In veel Nederlandse huizen staan van oudsher zeer steile, vaak smalle trappen. De treden waren vroeger vaak bekleed met vloerbedekking om de veiligheid te vergroten. Een trapleuning werd dan niet altijd als noodzakelijk gezien.

Tegenwoordig zien we echter steeds minder vloerbedekking op deze nog altijd steile trappen. Zeker als het traplopen met de jaren wat minder makkelijk gaat, is deze combinatie van factoren niet zonder gevaar. Een stevige trapleuning kan dan uitkomst bieden.

Materiaal voor uw trapleuning

Houten trapleuningen

De klassieke houten trapleuning is een goede optie in bijna elk interieur. Voor dit doel worden vijf houtsoorten gebruikt: grenen, eiken, beuken, mahonie en rubberhout, met allen hun eigen eigenschappen en look. Voor de afwerking kunt u kiezen voor verf of olie. Als u bijvoorbeeld de trapleuning zwart of juist wit wilt hebben, dan behoort dit tot de mogelijkheden.

Een trapleuning van hout is meestal gemaakt van rondhout, welke u een stevige grip geeft. Toch kunt u ook kiezen voor een strakke rechthoekige leuning of juist een klassiek sleutelgatmodel. Het is maar net wat het beste in uw interieur past.

Kunststof trapleuningen

Deze variant wordt vaak gebruikt bij wenteltrappen, maar ook wel bij normale woningbouw trappen. De kunststof leuning is door haar flexibiliteit overal plaatsbaar. Bovendien is dit materiaal makkelijk te monteren en goedkoop. De leuningen zijn in verschillende kleuren beschikbaar, waardoor schilderen niet langer noodzakelijk is. Denk bijvoorbeeld eens aan een zwarte trapleuning. Een mooi einddopje zorgt voor een perfecte, nette afwerking.

Een aantal voordelen van een kunststof trapleuning op een rij:

  • Goedkoop
  • Makkelijk te installeren, ook op lastige plekken
  • Buigzaam en duurzaam materiaal
  • In diverse kleuren beschikbaar
  • Geschikt voor vochtige (buiten)ruimtes

Roestvrijstalen (rvs) trapleuningen

Tenslotte zijn er nog roestvrijstalen (rvs) opties. Een trapleuning rvs geeft aan uw trap een moderne en industriële look. Dit materiaal is bovendien niet alleen roest- maar ook onderhoudsvrij. Bewerking is dus niet nodig, en een stalen trapleuning is erg makkelijk schoon te maken en te houden.

Afwerking en montage van de trapleuning

Niet alleen materiaal en kleur, maar ook de vorm van uw trapleuning is erg belangrijk. Moet zij recht zijn, of juist met een enkele of dubbele bocht? Voor de hoogte van de trapleuning tenslotte kunt u het beste uw eigen heuphoogte aanhouden. Als er meerdere inwoners zijn met verschillende lengtes, is het daarbij goed de gemiddelde heuphoogte te nemen en de leuning op deze hoogte te plaatsen.

Met het correcte materiaal en de juiste kleur, hoogte en vorm voor ogen kunt u uw leuning vervolgens monteren. Dit kunt u zelf doen, of uitbesteden aan een klusbedrijf.

Voor meer informatie kunt u tevens een kijkje nemen in onze trapleuning gids.