Het lijkt er momenteel nog niet echt op, maar voor je het weet is het weer tijd om de bbq tevoorschijn te halen. Nu zijn er regelmatig discussies over het type bbq dat de lekkerste stukken vlees oplevert. Sommigen zweren bij houtskool, anderen zijn helemaal laaiend over de gasvariant. Wat is het verschil, en welk type is de beste keuze voor jou?

Houtskool

Het authentieke gevoel dat het rommelen en stuntelen met aanmaakblokjes met zich meebrengt is voor de fanatieke bbqer een van de charmes van deze variant. Het gevoel dat je krijgt als de vlammen er goed in zitten en je houtskool begint te gloeien en op de perfecte temperatuur komt, voelt elke keer weer als een kleine overwinning. De temperatuur van deze kooltjes laat zich echter slecht regelen. Door de zuurstoftoevoer te regelen kan er invloed worden uitgeoefend op het aantal graden dat de bbq onder de kap heeft. Echt nauwkeurig is deze manier van temperatuurregulatie echter niet.

Gas

De gasbbq is tegenwoordig mateloos populair. Het grote voordeel van slechts een knop indrukken en aan de slag kunnen gaan, is voor velen de reden om voor deze versie te kiezen. De puristen zullen echter altijd blijven volhouden dat dit nu juist de charme van de bbq wegneemt. De temperatuur is bij dit type bbq prima te beheersen, door de gastoevoer te regelen.

Welke bbq je uiteindelijk kiest, zal waarschijnlijk vooral afhangen van je gevoel voor nostalgie.
Zelf zweer ik bij de klassieke geur van houtskool, maar kies vooral voor gemak als je niks hebt met het gerommel met kooltjes en aanmaakblokjes!