De manier waarop je haardhout opslaat is belangrijk. Door haardhout op de juiste manier op te slaan, voorkom je schimmelvorming in en op het hout. Ook zorg je ervoor dat het materiaal lang van goede kwaliteit blijft en dat het hout tijdens het branden nog steeds een hoog rendement oplevert. Maar hoe kun je het hout nou eigenlijk echt het beste bewaren? In dit artikel laten we zien hoe je jouw haardhout het best kunt bewaren. 

Een droge plek

Het is belangrijk om het haardhout van Golden Flame op een droge plek op te slaan. Een hoge vochtigheidsgraad zorgt ervoor dat er schimmel op het hout kan komen. Daarnaast beïnvloedt het de brandbaarheid van het hout op een negatieve manier. De garage kan een goede plek zijn om het hout op te slaan, maar alleen als deze droog en goed geïsoleerd is. Nog beter is om een speciaal afdakje te hebben waar je het hout kunt bewaren in de tuin. 

Het beste je hout buiten opslaan

Het is logisch dat veel mensen denken dat je het hout binnen moet opslaan om het droog te houden. Toch is dit niet het geval bij de meeste houtsoorten. In de meeste gevallen is het toch echt beter om haardhout in de buitenlucht te bewaren. Hout droogt namelijk het beste als het in contact komt met de buitenlucht. Wind en zon zijn namelijk de beste droogmethoden. Als je vers hout koopt, zit hier nog vocht in. Op het moment dat dit hout dan in een geïsoleerde ruimte ligt, zal het vochtigheidsgehalte te snel stijgen en gaat het hout schimmelen en dit wil je absoluut niet. 

Sneeuw, hagel en regen

Harde regen, hagel en sneeuw zijn funest voor jouw haardhout. Zorg er dus goed voor dat jouw hout beschermd wordt tegen deze weersomstandigheden. Dat kan door een overkapping over de opslag te maken of een doek over het hout te leggen. Houdt de windrichting ook goed in de gaten, zodat je hier rekening mee kunt houden wanneer het aan het regenen is. 

Geen contact tussen het hout en de grond

Bij het opslaan van het hout is het belangrijk dat het haardhout de grond niet raakt. Direct contact met de bodem leidt er namelijk toe dat vocht veel meer kans heeft om in het haardhout te trekken. Tien centimeter ruimte tussen het hout en de grond is voldoende. Dit kan door de houtopslag op een pallet te leggen.