Een nieuwe kraan aansluiten? Is de oude kraan stuk gegaan of wil je iets anders in je huis? Je hoeft niet meteen een loodgieter te bellen, want een nieuwe kraan aansluiten is niet erg moeilijk. Je moet echter wel weten hoe je het moet doen. Hieronder lees je meer over hoe je in 3 stappen zelf een kraan kunt aansluiten.

Een kraan aansluiten in 3 stappen

Voordat je de kraan daadwerkelijk gaat aansluiten, is het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Zorg dat je al het nodige materiaal en gereedschap bij de hand hebt. Je hebt minstens een tang nodig, een platte moersleutel en een buissleutel. Vergeet niet om het warme en koude water af te sluiten met een hoekstopkraan. Zo voorkom je dat er veel water ontsnapt.

Stap 1: de oude kraan verwijderen

Het eerste wat je moet doen is de moeren op de flexibele kraanslang losdraaien met een platte sleutel. Ontkoppel de slang van de hoekstopkraantjes. Vervolgens kun je de overige onderdelen losschroeven. Met de buissleutel kun je de moeren van de kraan losdraaien. Verwijder vervolgens het klemstuk en het rubber. Nu kun je de kraan verwijderen.

Stap 2: De nieuwe kraan aansluiten

Je kunt nu de kraanvoet op de gootsteen plaatsen. Schuif hierna de voorgemonteerde flexibele kraanslangen en trekstang door het kraangat. Plaats nu met je ene hand de nieuwe kraan op het voetstuk. Met je andere hand dien je de afdichting en het klemstuk over de draadstiften te schuiven. Tot slot dien je de moeren aan te schroeven en ze vast te draaien met de buissleutel.

Stap 3: Plaats de automatische lediging terug

Zitten de moeren goed vast? Ga dan verder en schroef het verlengstuk op de trekstang. Schroef vervolgens de onderkant van de automatische lediging vast. Met behulp van de bekken van een tang kun je nu ook de automatische lediging van bovenaf vastschroeven.

Test of de automatische lediging werkt. Werkt alles naar behoren? Dan kun je de kraanslangen aan de warm- en koudwaterkranen vastmaken en ze met een platte sleutel vastschroeven. Vergeet niet de geurafsluiter schoon te maken en te installeren.

Mocht je er niet uitkomen, dan kun je deze klus overlaten aan een loodgieter.