In deze blog ga ik het hebben over vloerverwarming en schuimbeton. Het is natuurlijk belangrijk om een goede vloerverwarming te hebben en daarom wil ik met deze blog verder ingaan op verschillende vloerverwarmingsystemen. Ook ga ik het kort hebben over schuimbeton.

Gebruik maken van een vloerverwarming

Wanneer je je woning gaat bouwen of verbouwen, kom je voor de keus te staan wat voor een soort verwarming je wil hebben. Je zou daarbij kunnen kiezen voor een vloerverwarming. Als je toch nog de keus hebt bij het kiezen van een verwarming, is dat een goede keus. Het aanleggen van een vloerwarming is een behoorlijke investering. Toch zijn de voordelen groot. Je hebt geen radiatoren meer nodig, waardoor je ruimte bespaard en je hebt in je woning een heerlijke gelijkmatige warmteafgifte door je hele woning. Wanneer je een aanbouw aan je woning plaatst, is het ook mogelijk om daar een vloerverwarming aan te leggen. Hierbij zal de vloerwarming vaak elektrisch zijn. Van de elektrische vloerverwarming kan hierbij nuttig gebruik worden gemaakt. Wordt de vloerverwarming in een nog te bouwen woning aangebracht, dan wordt er vaak gebruik gemaakt van water dat door een verwarmingsketel wordt verwarmd. Met een vloerverwarming heb je een lagere watertemperatuur nodig, omdat het stralingsoppervlak groter is, dan ij het gebruik van radiatoren. Het nadeel van een vloerverwarming is dat bij een lekkage de vloer moet worden opengebroken. Met de lekdetectie kun je tegenwoordig de plaats van de lekkage exact bepalen. Het warm worden van de vloer heeft even zijn tijd nodig, maar als hij eenmaal warm is, zal de warmte lang worden vastgehouden. Wanneer je een verwarming in een te bouwen woning wil laten aanbrengen, dan zal men rekening houden met de ondervloer. De isolatie onder de vloer moet in orde zijn. Wanneer de woning klaar is, moet je er bij het inrichten op letten wat je op de vloer legt. Er zijn tegenwoordig vloeren genoeg waarvan je gebruik kunt maken. De temperatuur van het water bij een vloerverwarming mag niet hoger worden dan 50 graden Celsius om optimaal gebruik te maken van de warmteafgifte.

 

Een elektrische infrarood vloerverwarming

Er zijn situaties dat het niet mogelijk is om de sleuven te frezen voor een vloerverwarming. In zo’n geval is infrarood vloerverwarming de beste oplossing. Hierbij wordt gebruik gemaakt van 0,35 mm dunne verwarmingsfolie die een uitstekende warmte afgeeft. Bij deze elektrische infrarood vloerverwarming folie wordt koolstofvezel gebruikt als verwarmingselement. Het verbruikt weinig elektrische energie. Wanneer er geen sleuven gefreesd kunnen worden, dan wordt een elektrische vloerverwarming aangeraden (infrarood vloerverwarming). Het is een verwarming die als hoofdverwarming dienst doet.

 

Hieronder ga ik het hebben over schuimbeton en waarom het een goede ondergrond voor je vloerverwarming kan zijn.

Schuimbeton zal ook op veengrond niet inzakken

Een algemene klacht, die je vaak hoort, is dat de bestrating, die je hebt gebruikt, gaat verzakken. Dat komt omdat de ondergrond niet stevig genoeg is of dat er wat anders met de ondergrond aan de hand is. Wanneer je een zwakke ondergrond hebt, kan dat gemakkelijk

wegzakken, maar dat zal bij schuimbeton nooit gebeuren. Zand en stenen hebben een behoorlijk gewicht en kunnen daardoor gemakkelijk op een te slappe ondergrond gaan verzakken. Omdat schuimbeton veel lichter is, zal dat wegzakken daarbij niet plaatsvinden en het levert ook geen problemen op als het grondwaterpeil zakt. Ook zijn er grondsoorten, die van nature veel vocht opnemen. Het vocht in de grond kan bij bevriezing uitzetten en wanneer het gaat dooien, kan het zand gaan inzakken. Voor de verharding onder straten wordt alleen straatzand gebruikt. Dat blijft normaal gesproken goed op zijn plaats liggen, maar bij een stortbui kan het wegspoelen. Dan zal het geheel inzakken. Het inzakken schuimbeton zal niet gebeuren als een deel van het zand wegzakt. Het komt in de praktijk ook voor dat er ruimte onder de fundering van een woning ontstaat. Door de ruimte onder zo’n woning op te vullen met het beton zal het weer extra stevig worden. De woning zal dan niet verzakken, waardoor er ook geen scheuren in de muren zullen ontstaan.