Zonneschijn is altijd welkom, tenzij je even lekker televisie wilt kijken of je ligt net goed op de bank en de zon schijnt opeens recht in oog. Daar moet toch en oplossing voor zijn? En ja die is er hoor; zonwering. Naast de zonneschijn waar je misschien niet goed tegen kan, kan je huis ook extreem heet worden wanneer je geen zonwering hebt. Al helemaal als je wakker wordt en de hitte is zo toegenomen dat je niet meer zwetend in bed kan blijven. Een paar voorbeelden van populaire zonwering voor binnen of buiten die je kan aanschaffen zijn hieronder voor je weergeven. 

  1. Een pergola; houdt zon, maar ook wind uit je gezicht 

Het type pergola zonwering is voor buiten en bestaat uit een doek dat is strakgetrokken. Doordat het is strakgetrokken houdt het doek wind en daarnaast zonnestralen goed tegen. Hiermee kan je dus ontspannen van een schaduwplekje buiten, maar ook binnen. Bij dit soort zonwering is het vaak ook mogelijk om het doek op te rollen wil je wel het zonnetje te voor schijn halen. Je kan kiezen uit meerdere modellen en kleuren qua pergola en het wordt dan ook vaak gezien als een uitbreiding van de woonkamer of andere kamer in het huis. Het wordt namelijk normaliter tegen een gevel van het huis gezet en dient als overkapping voor het huis. 

  1. Markiezen; een authentieke uitstraling en houdt ook nog zon tegen 

Je kan het misschien al aan het woord horen, maar markiezen zijn vaak bij huizen die een karakteristieke of authentieke uitstraling geven. Markiezen zijn vaak ronde overkappingen tegen de buitenkant van een raam, waarbij aan elke zijde bescherming wordt geboden voor zonnestralen. Je hebt markiezen is drie vormen waarbij het verschil ligt in de maat van de uitval. De uitval is kort gezegd de afstand tussen de gevel van je huis en het uiteinde van een markies. De eerste vorm is een standaard vorm. Hierbij zijn de afmetingen van de hoogte van de markies en de lengte van de uitval even.  De tweede soort wordt een klapmodel genoemd. Deze kenmerkt zich doordat de uitval groter is dan de hoogte. Tot slot het petmodel. Dit model bevat een doek die korter is en dus korter valt als bij de vorige twee soorten. Hierdoor kan je nog naar buiten kijken. Bij het kiezen van een model kan je het beste nagaan wat bij het huis past en daarnaast wat jouw wens is qua zonwering. 

  1. Knik arm scherm; de oplossing voor jouw terras en woonkamer 

Een bekende variant van zonbescherming is een knik arm scherm. Deze variant wordt vaak een terrasscherm genoemd, omdat deze vaak op terrassen worden gebruikt. Het bevat een rol waar een doek om heen is gewikkeld. Dit scherm wordt door middel van een cassette uit elkaar gerold. Je kan ervoor kiezen om de uitval hoek helemaal te openen op maximaal niveau of om het volledig te sluiten. Daarnaast heb je ook een middenweg en dit heet een semi-gesloten cassette. Een knik arm scherm gebruikt je tegen zon om schaduw te creëren in je tuin, maar ook valt de zon niet meer in je huis waardoor de hitte je huis niet in kan en het geen broeikas wordt. Een voordeel van deze zonwering is dat het net als de pergola weinig ruimte in beslag neemt, omdat je er zorgeloos onderdoor kan lopen. Een verschil in vergelijking met een pergola is dat een knik arm scherm minder sterk is dan een pergola. 

  1. Rolluiken; zonwering, geluidswering, isolerend en extra beveiliging 

Dan een zonwering die anders is dan de vorige benoemde soorten. Rolluiken zijn net als screens goed te gebruiken tegen zonlicht en daarnaast zijn rolluiken ideaal voor meer veiligheid van je huis, omdat ze zorgen voor extra afsluiting van de ramen en openingen. Je beweegt een rolluik verticaal naar beneden, wil je het zonlicht tegenhouden. Ze liggen plat en strak tegen het raam aan en kunnen daarom voor volledige verduistering in je huis, betere isolatie en geluidswering zorgen. Hierbij al genoeg redenen om een rolluik te kopen. Rolluiken kan je net als een knik arm scherm en pergola handmatig en elektrisch bedienen. Het is zelfs mogelijk om sommige rolluiken via de smartphone te bedienen. Dus wanneer je in Groningen woont, maar je voor één dag in Haarlem bent en je hoort toevallig dat er een hittegolf over Groningen en dus je huis gaat. Maak je dan vooral geen zorgen. De rolluiken werken op afstand en dus in Groningen

Wanneer je er echt niet uitkomt welk type zonwering het beste past bij je, kan je natuurlijk altijd om specialisten vragen die er eventueel meer verstand en ervaring van hebben en je verschillende mogelijkheden kunnen voorleggen. Je huis en woonplek heeft namelijk ook invloed op welke type zonwering het beste past. Succes met het uitkiezen van een geschikte zonwering en vergeet niet dat de zon je beste vriend is.