Bij heel veel mensen is het nog onbekend, maar de meeste planten kunnen tegenwoordig jaarrond aangeplant worden. Toch zijn er veel die alleen denken dat dit in het voorjaar of najaar kan. Hoe komt het dan dat ze ‘nu’ wel aangeplant kunnen worden en vroeger niet?

Opgekweekt in pot

Waarbij vroeger bijna alle planten bij de kwekerij in de volle grond werden opgekweekt, wordt nu een groot deel van alle tuinplanten in potjes opgekweekt. Vroeger werden de meeste planten als ‘kale wortel’ geleverd (zonder zand). In verbrand met de sapstroom van de plant en de weersomstandigheden was je beperkt tot aanplanten in het voorjaar of najaar. Nu worden de meeste planten vanaf stek al opgekweekt in pot en gedurende de teelt overgeplant in grotere potten. Omdat hierbij de plant nauwelijks beschadigingen oploopt aan de wortels kan de plant een goed ontwikkeld wortelgestel vormen. Daarbij snoeien de kwekers de planten veel, wat een extra trigger geeft om te groeien: zowel boven de grond als onder de grond.

Wanneer de plant uit het potje wordt gehaald beschadigen de wortels nauwelijks waardoor de wortels die in contact komen met de aarde meteen kunnen gaan groeien. Het belangrijkste is om na aanplanten de bodem voldoende vochtig te houden. Eenmaal geworteld, hoeven de planten steeds minder water te krijgen aangezien de plant dan zelf het vocht uit de bodem kan onttrekken.

Nu aanplanten!

Erger jij je aan de kale plekken in je tuin? Ben je uitgekeken op die saaie borders? Wacht niet langer en plant je tuin deze zomer nog aan. Kies bijvoorbeeld voor een mooie, kleurrijke Salvia of bodembedekkende Vinca. Veel informatie over deze en andere tuinplanten is te vinden op de website van Plant & Grow.

Omdat alle planten potgekweekt zijn zullen ze zich direct gaan wortelen. Binnen no time zal je tuin er weer kleurrijk bijstaan!