Heb je in de jaren ’80 de kerstfilm National Lampoon’s Christmas Vacation gezien, dan weet je het wel. De gemiddelde Amerikaan is dol op kerst, en op kerstversiering. De meest bizarre dingen worden van stal gehaald, om een ultieme kerstsfeer te creëren.

Tegenwoordig kennen we dat verschijnsel ook steeds meer in Nederland. Niet alleen de versiering binnen is belangrijk, maar ook buiten. Net zoals bij een sollicitatiegesprek: de eerste indruk is het belangrijkst.
Gelukkig maar dat we een keur aan versiering kunnen vinden bij de tuincentra, variërend van kerstgroen voor in je plantenbakken, tot allerlei soorten kleuren lichtstrengen, en zelfs lichtgevende dieren. Hier geven we je enkele tips wanneer je zelf ook aan de slag gaat met je tuin kerstdecoratie.

1. Less is more geldt niet wanneer het Kerst betreft. De kerstperiode is bij uitstek geschikt om volledig uit te pakken.

2. Ben je niet zo van de kerstverlichting, maar wil je wel een gezellige sfeer creëren, zet dan gewoon diverse plantenbakken en potten neer bij je entree, gevuld met kerstgroen als poinsettia, kerstroos, winterviolen of hulst. Of wat dacht je van een gezellig dennen- of sparrenboompje?

3. Ook leuk: houten of metalen welkomstborden met een kerstboodschap. Zowel om neer te zetten als om op te hangen. Je hebt direct een blikvanger.

4. Heb je pilaren in je tuin, of bijvoorbeeld een balustrade, omwikkel deze dan met rood lint. Een instant candy cane staat altijd gezellig in december!

5. Ben je een persoon die wilt dat zijn/haar huis er ook ’s avonds uitspringt, dan heb je volop keuze in feestverlichting. Een lichtstreng bijvoorbeeld die je om een balustrade kunt draaien. Heb je een overkapping of veranda, dan kun je de dakrand hiervan prachtig versieren met de zogenaamde ijspegel lichtstreng. Hang een mooi versierde kerstkrans aan je voordeur waar lichtjes in verwerkt zijn. De mogelijkheden zijn eindeloos. Maar houdt er wel rekening mee dat je het elektriciteitsnetwerk niet overbelast door teveel stekkers op een contact aan te sluiten.

6. Alternatieven: ben je niet zo’n doe-het-zelver, en zie je het niet zitten je muren, dakranden of houten elementen te ontsieren met spijkergaatjes om de lichtstrengen te bevestigen, dan is er tegenwoordig ook een alternatief. Namelijk een lichtshow projector. Deze zet je in je tuin, je richt het op je huis, sluit een stekker aan, en er ontstaat een instant lichtspel op je gevel. Vooral ook handig wanneer je niet zoveel tijd hebt.

Een alternatief om het netwerk te ontlasten is LED lichtstrengen werkend op batterijen. Deze kun je nu kopen met timer. Je stelt de lichtstreng eenmalig in, en vervolgens branden de lampjes 6 uur, om daarna 18 uur rust te houden. Scheelt ook weer schakelaars omzetten iedere dag. Deze lichtstrengen zijn er al vanaf 100 lampjes!

7. Misschien wel de belangrijkste tip: Neem er de tijd voor!

Wat moet je vooral niet doen?

Een fout die heel veel mensen maken bij het versieren van de tuin, is dat ze zichzelf te weinig tijd gunnen, of er gewoon geen tijd aan willen besteden. Resultaat is dan vaak een haastig in een boom gemieterde lichtstreng, wat niet bepaald aantrekkelijk oogt. Laat het dan gewoon achterwege.

Hopelijk heb je iets aan de tips die we je hier hebben gegeven. Veel plezier met het versieren van je huis en tuin, en hele fijne feestdagen!

Reageren

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *