De jacuzzi voor buiten het liefst ingraven in de tuin? De ideale keuze om het bad netjes op niveau met de rest van de tuin af te (laten) werken. Tenminste, is dat zomaar mogelijk? Ingraven maakt de instap gemakkelijker en zorgt voor een mooi ontwerp binnen de rest van de tuin. Door de jacuzzi volledig te verlagen of die gedeeltelijk in te graven. Maar, waar dient u rekening mee te houden om dat op een goede manier te doen? Let op de ondergrond en de ruimte om het bad heen. Zowel bij een jacuzzi, een hottub als een ander type bad dat u plaatst.

Ingraven en de ondergrond

Door de jacuzzi in te graven in de tuin komt deze op uitgegraven ondergrond te staan. In Nederland is er doorgaans sprake van klei. Dat lijkt op het oog een stevig geheel, maar kan gemakkelijk bezwijken onder het gewicht van het bad met daarin honderden liters water.

Het is om die reden belangrijk om een goede ondergrond voor de jacuzzi of een ander type bad te gebruiken. U kunt dan denken aan dikke stenen tegels of een betonnen plaat. Wilt u het bad ingraven? Dan is het belangrijk dat u de uitgegraven ondergrond voorziet van een dergelijke bodem. Alleen op die manier valt te voorkomen dat de jacuzzi verder weg zal zakken en die na verloop van tijd problemen zal gaan geven.

Ruimte om de jacuzzi heen

Bovendien is het belangrijk om er rekening mee te houden dat een jacuzzi af en toe onderhoud nodig heeft. In de meeste gevallen gaat het om onderhoud van het water, dat u gewoon vanaf de bovenzijde kunt uitvoeren. In die gevallen is er niets aan de hand als u het bad heeft ingegraven.

Een goede jacuzzi heeft een levensduur van minimaal 10 jaar, met uitschieters tot baden die wel 20 tot 25 jaar meegaan. In die periode zal er vroeg of laat een keer een storing optreden of een onderdeel verslijten. Dat hoeft geen probleem te zijn, mits monteurs het onderdeel kunnen vervangen. En dat is lastig bij een bad dat volledig is ingegraven.

Zorg altijd voor voldoende ruimte om het bad heen, aan alle vier de zijden van het bad. Op die manier kunnen monteurs er indien nodig altijd bij, zonder dat u het bad uit de gemaakte kuil hoeft te tillen.

Let op: zelfs met voldoende ruimte om het bad heen kan de reparatie van een jacuzzi soms lastig zijn. Dat heeft te maken met de manier van bouwen, waarbij er veel schuim tegen de kuip wordt gebruikt. Dat moet worden uitgegraven bij eventuele reparaties. Een massagebad is van een totaal andere klasse en heeft daar geen last van, dankzij de unieke bouwwijze.

Los van de keuze om het bad wel of niet in te graven is het bij plaatsing in de tuin verstandig om rekening te houden met het geluidsniveau. Gaat het om een hoogwaardige jacuzzi die niet veel geluid maakt, een goedkopere en luidruchtige keuze of wellicht een massagebad met een minimaal geluidsniveau dankzij optimale isolatie? Eigenschappen van baden om goed op te letten, zowel als u het bad wilt ingraven of als u dat gewoon op een goede ondergrond in de tuin wilt plaatsen.

Jacuzzi voor buiten: kan ik die ingraven in de tuin?

Over de mogelijkheid om een jacuzzi in de tuin in te graven. Let op de juiste onderhoud en houd voldoende ruimte om het bad heen vrij.