Combineer winterbloeiende planten met groenblijvende struiken en je hebt het hele jaar kleur in de tuin. Zo raken jij en je tuin niet in een winterdepressie!

Sommige tuinplanten hebben hun hoogtepunt in de wintermaanden. Zorg ook voor wintergroene struiken of planten die het hele jaar hun blad houden. Ze zijn niet alleen prettig om naar te kijken, maar ze zorgen ook voor privacy in de tuin. Een schutting van klimop of een haag van laurier hebben zo dus een dubbelfunctie.

7x winterkleur

  1. Helleborus: kerstroos of nieskruid is een bekende verschijning in de winter. Ze zijn er in veel verschillende kleuren en bloeien meestal vanaf januari, februari. Knip zodra hij gaat bloeien het blad af, zo komen de bloemen beter uit en kan de plant nieuw blad aanmaken dat de rest van het jaar zichtbaar blijft.
  2. Klimop: Hedera bedekt snel een lelijke schutting of muur zonder dat je hem omhoog hoeft te helpen. Het is een makkelijke plant die weinig ruimte inneemt. Zorg dat je de snelle klimmer regelmatig snoeit.
  3. Winterheide: Erica bloeit vanaf ongeveer december met witte, roze of paarse bloemetjes. Na de bloei knip je met een heggenschaar de oude bloemetjes af. Heide is wintergroen, net als Helleborus.
  4. Buxus: geef je tuin een groene haag of eyecatcher met Buxus of Taxus. Snoei je er een haag van, dan kun je in april en september snoeien. Wil je er een figuur van maken, dan kun je ook vaker snoeien.
  5. Coniferen: onder deze plantengroep vallen meer dan alleen de snelgroeiende haagconifeer. Ook naaldbomen horen hierbij. Er zijn heel laagblijvende soorten en zeer hoge bomen onder de coniferen.
  6. Cyclamen: misschien wat ouderwets, maar de tuinvariant bloeit tussen december en maart met witte, roze of paarse bloemetjes. Geef ze elk jaar wat kalk en een laagje bladaarde zodat ze je het jaar erop weer verrassen met hun bloei.
  7. Rododenron: rodo’s behouden hun blad, zijn heel onderhoudsvriendelijk – snoeien is bijvoorbeeld niet nodig – én bloeien vanaf ongeveer april, mei.

Tip: combineer bovenstaande soorten naar hartenlust en je geniet het hele jaar van een boeiende tuin!