Welk onderhoud is er nodig voor een tuin?

Om je tuin netjes en mooie groen te houden, is het natuurlijk wel noodzakelijk om deze goed te onderhouden. Reserveer daarom elke week even een momentje om ook in de tuin op te ruimen of om snel even de grasmaaier over het veld te halen. Zo weet jij zeker dat je ook weer komende zomer kan genieten van een mooie opgeruimde tuin. Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten? Wij hebben enkele tips voor je met betrekking tot het onderhoud van je tuin.

Gras en planten

Dit is waarschijnlijk het eerste waar je aan denkt bij het onderhoud voor je tuin: je planten goed verzorgen en het gras bijhouden. Er bestaan veel verschillende soorten planten die allemaal weer op een eigen manier verzorgd moeten worden. Daarom raden wij je ook aan om de aanwijzingen die bij deze tuinplant horen op te volgen. En om te zorgen dat het gras niet groener is aan de overkant is het verstandig om het veld eens per week te maaien. Zo voorkom je dat het gras gaat verdorren door bijvoorbeeld bacteriën die het gras aantasten. Daarnaast is een goede luchtvochtigheid noodzakelijk voor het gras, besproei het grasveld daarom regelmatig met water. Dit kan op elk moment van de dag, ook als de zon schijnt.

Afbeelding (gratis & rechtenvrij):  https://pixabay.com/nl/grasmaaier-maaien-gazon-maaien-2430725/

Meubelen en schuttingen

Heb je een aantal meubelen in je tuin staan? Zorg dan dat je deze goed afdekt met een stuk folie wanneer je ze niet gebruikt, maar toch buiten moet laten staan omdat je er nergens anders ruimte voor hebt. Passen ze wel in de garage of de schuur? Breng ze dan bij voorkeur naar binnen. Zo voorkom je verkleuring en andere slijtage zoals houtrot. Wanneer het mooi weer is schuur je de meubelen op en geef je ze een nieuw laagje beits. Houd daarnaast ook de staat van de schutting in de gaten om te voorkomen dat het afbrokkelt door houtrot. Ook als je een huurwoning hebt, ben jij verantwoordelijk voor het onderhoud. Kan je de meubelen, schutting of andere onderdelen niet meer herstellen? Dan is nieuwe tuinspullen kopen de beste oplossing. Gelukkig kan dit tegenwoordig ook heel eenvoudig online.

Afbeelding (gratis & rechtenvrij): https://pixabay.com/nl/festival-tuin-viering-zomer-partij-3357588/

Maak een tuinkalender

Als je een grote tuin hebt met verschillende planten en je wilt deze gedurende het jaar goed onderhouden, dan is het verstandig om dit bij te houden door middel van een tuinkalender. De echte kenner kan dit natuurlijk zelf maken, maar ook online kan je al het een en ander vinden om je op weg te helpen. Op deze kalender kan je noteren wanneer het tijd is om nieuw groen te planten, welke spullen je aan moet schaffen of deze ruimte gebruiken om een ontwerp te schetsen. Zo heb je alle informatie heel handig op een plek.