De echte tuinliefhebber ziet kunstbloemen vaak als heiligschennis: een tuin bevat alleen maar echte bloemen. Maar is dat zo? Kunstbloemen kunnen een mooie aanvulling zijn in je tuin, en je kunt ze zelfs combineren met echte bloemen.

Waarom het wél kan

Kunstbloemen hebben namelijk verschillende voordelen: ze gaan nooit uitbloeien, zijn makkelijk te onderhouden en kunnen het hele jaar door buiten staan. Ook kun je kiezen uit verschillende soorten kunstbloemen, die je niet altijd in de tuin kunt krijgen.

Kunstbloemen kunnen je tuin ook heel mooi complimenteren. Wanneer je kiest voor kwaliteit, en ze slim inzet, kunnen kunstbloemen de sfeer verhogen van iedere tuin. Kunstbloemen zijn kleurrijk en kunnen een patroon aanbrengen. Wanneer kunstbloemen gecombineerd worden met echte bloemen kunnen ze iedere tuin opfleuren!

Waarom het niet zou kunnen

Toch zijn er ook nadelen: kunstbloemen zien er vaak niet zo realistisch uit als echte bloemen en ze kunnen je tuin een kunstmatige uitstraling geven. Kunstbloemen zijn ook duurder dan echte bloemen.

Een ander nadeel is dat kunstbloemen statistisch zijn. Ze zullen niet groeien of veranderen met de jaren, en zullen zich dus ook niks aantrekken van de seizoenen. Dit kun je soms wel een gemiste kans vinden. Zeker als je van afwisseling houdt kan dit dus wel een nadeel zijn.

Mijn advies

Als je kunstbloemen in je tuin wilt gebruiken, kun je het beste een aantal voorzorgsmaatregelen nemen: kies bijvoorbeeld bloemen die passen bij de stijl van je tuin, en ga voor kwaliteit in plaats van kwantiteit. Kunstbloemen kunnen een mooie aanvulling zijn op je tuin, maar vergeet niet dat echte bloemen altijd het mooiste zijn.

Een slimme tuin eigenaar combineert zijn kunst- en echte bloemen dus ook op een manier die hier op in speelt. Geef je echte bloemen de prominente plekken die men het vaakst ziet, terwijl de lastig te bereiken plekjes een kunstbloem krijgen. Dit is ook qua onderhoud makkelijker: de bloemen die het meeste onderhoud vereisen zijn het makkelijkst te bereiken!

Een kunstbloem in je tuin? Wat mij betreft moet het dus kunnen, mits je er slim mee omgaan zoals hier beschreven. Zo krijg je mooie bloemen binnen én buiten, en eindig je niet met een kunstmatig uitziende tuin!