Met deze tips kweek je makkelijk zelf verse groenten en fruit!

Koken is leuk! Al helemaal als je hier verse ingrediënten voor kunt gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om de benodigde groente, fruit en verse kruiden bij een groenteboer of supermarkt te kopen, maar wist je dat er nog een plek is waar je producten als deze kunt krijgen? Je eigen tuintje is namelijk een prima leverancier van verse groenten en fruit. Met wat aandacht, liefde en geduld kweek jij binnen no-time zoete tomaten en sappige komkommers die je kan verwerken in iedere maaltijd. In dit artikel geven we je een paar tips voor het kweken van heerlijke groenten en fruit in het comfort van je eigen moestuintje. Zelfs als je geen groene vingers hebt, kom je met deze tips al een heel eind!

Wees voorzichtig met water

Planten hebben water nodig. Dit is toch wel een algemeen bekend feitje. Echter is het belangrijk om na te gaan hoeveel water een plant precies nodig heeft. Het is namelijk zo dat planten die in een moestuintje staan, vooral in de eerste fase van hun leven, erg gevoelig zijn voor verdrinking. Daarnaast is een ander probleem dat overmatig watergebruik ervoor kan zorgen dat de wortels gaan rotten. Het is daarom ook aan te raden om de zaadjes in de eerste fase in een klein bloempotje te planten, om zo gecontroleerd water te kunnen geven. Belangrijk om hierbij te onthouden is dat het effectiever is om regelmatig een klein beetje water te geven in plaats van af en toe een flinke scheut.

Geef wortels de ruimte

In de eerste fase groeit het zaadje onder de grond minstens zo hard als boven de grond. Daarom is het belangrijk om er rekening mee te houden dat de wortels voldoende ruimte hebben om te groeien. Dit doe je door je plantje op tijde te verpotten naar een grotere bloempot. Ook moet je erbij stilstaan dat sommige plantensoorten meer ruimte nodig hebben dan andere. Zo hebben bijvoorbeeld prei en wortelen meer ruimte nodig dan andere groentensoorten.

Precies genoeg warmte!

Zaadjes groeien nu eenmaal beter bij warmer weer. Echter zijn we in ons kikkerlandje op het gebied van warmte en zon afhankelijk van het lente en zomerseizoen. Een oplossing hiervoor is het gebruiken van een overdekte kweekbak. Hiermee creëer je namelijk een gunstig microklimaat die ervoor zorgt dat zaadjes beter gedijen. Voor het afdekken van je plantjes is een kweektent is een goede optie aangezien deze de warmte goede binnen houden, zonder de plantjes te verstikken. Een kweektent laat namelijk ventilatie toe.