Mooi voor de wintertuin

 

De tuin saai in de winter? Dat is nergens voor nodig! Er zijn planten die je tuin het hele jaar aantrekkelijk maken.

Wintergroen

De makkelijkste manier om je tuin het hele jaar groen te kleuren is door bladhoudende tuinplanten te kiezen. In elke tuin heb je een paar wintergroene struiken, planten of bomen nodig als basis voor je tuin.

Heb je een tussenwoning met voor- en achtertuin dan zijn groenblijvende hagen een uitkomst. Een hoge voor de achtertuin en een lage voor de voortuin. Wintergroen zijn bijvoorbeeld coniferen, taxus, liguster, glansmispel, buxus, laurier, hulst en struikkamperfoelie.

Heb je minder ruimte kies dan voor groenblijvende klimmers. Klimop heeft veel voordelen, het is niet alleen wintergroen, maar kan ook goed in de schaduw. Het is een sterke klimmer die snel een schutting of muurtje aan het oog onttrekt. Vogels vinden het heerlijk om hierin te schuilen. Andere wintergroene klimmers zijn vuurdoorn en Toscaanse jasmijn. Ook zijn sommige Clematis-soorten wintergroen.

Daarnaast zijn er sierstruiken en tuinplanten die groen blijven én bloeien of besjes geven in de winter! Bekend zijn Skimma, Viburnum, hulst, bergthee, winterheide en Helleborus. Deze staan mooi in de border, maar kunnen ook in potten en bakken op het terras.

Wintersilhouet

Naast wintergroene planten zijn er ook planten die in de winter weliswaar zijn uitgebloeid maar toch bijzonder zijn om hun vorm. Siergrassen zijn hiervan een mooi voorbeeld. Maar ook hortensia’s kunnen met hun grote gedroogde bloemschermen aantrekkelijk zijn. Apart zijn ook de grote donkere bloemhoofdjes van rode zonnehoed of de bloemen in etages van Phlomis. Knip uitgebloeide planten dan ook pas af in het vroege voorjaar, zo heb je er nog langer plezier van en bovendien maak je de insecten en kleine dieren blij in je tuin met wat scharrel- en schuilplaatsen.

Winterbloeiers

Tot slot zijn er ook winterbloeiers, die meestal vanaf januari, februari hun kleur laten zien. Sneeuwklokjes, die je in de herfst, tot in november, kunt poten. Maar ook winterjasmijn, Viburnum-soorten, toverhazelaar, Camellia – de Chinese roos, Helleborus of winterzoet. Aan de slag!