De naam zegt het al, een stratenmaker is iemand die straten, stoepen, pleinen of tuinen aanlegt. De stratenmaker heeft een gerichte opleiding gevolgd, waardoor hij verstand heeft van de verschillende ondergronden die hij tegen kan komen en vaak in één oogopslag weet hoe een bepaalde steensoort het mooist gelegd kan worden.

Het is geen simpel karweitje. Het beroep stratenmaker is een zwaar beroep en vooral lichamelijk kun je er last van krijgen. Er komen wel steeds meer uitvindingen en machines om de stratenmaker een beetje te helpen, maar toch moet er nog veel met de hand gedaan worden.

Een stratenmaker is meestal bezig met het aanleggen van trottoir met tegels, het maken van een straat met gebakken en/of beton klinkers, en het aanleggen van terrassen, wandelpaden en opritten. Daarbij gebruikt de stratenmaker bij de werkzaamheden meestal de volgende gereedschappen: knielappen, straathamer, moker, draad, draadpinnen, meetband, krijt, waterpas en een afreibalk. Een stratenmaker maakt ook gebruik van de volgende machines: Knipmachine, trilmachine en een laser.

Zoals al aangegeven is het beroep stratenmaker zwaar voor het lichaam. De meest voorkomende risico’s van het beroep stratenmaker zijn: te zwaar en verkeerd tillen, gevaar op het inademen van kankerverwekkende kwartsstof tijdens het zagen van betonbanden of stenen, kans om omvergereden te worden door het verkeer, en gehoorschade.

grdntls-1499089