Gedurende de koudere dagen in Nederland, en dat zijn er inderdaad helaas nogal wat, is niets lekkerder dan opwarmen bij de verwarming, kachel of open haard en daarvoor kun je dus houtpellets kopen. Handschoenen en een sjaal kunnen natuurlijk buiten zorgen voor wat minder koude handen of een minder koud hoofd, maar binnen in huis of buiten in de tuin heb je toch het liefst de warmte van een kachel. Voor een pelletkachel heb je natuurlijk wel houtpellets nodig, dus hier een aantal handige tips voor de aanschaf van deze houtpellets.

 

Wat zijn houtpellets

Niet iedereen is geheel bekend met houtpellets en als je hierover spreekt zullen veel mensen die er onbekend mee zijn denken aan andere soorten pallets van hout. Echter zijn houtpellets en pallets van hout totaal verschillende producten. Het product waar wij het nu over hebben dienen voornamelijk als brandstof voor een pelletkachel. Net als andere brandstoffen kan ook deze brandstof zorgen voor verwarming.

 

Houtkorrels van restafval

Het zijn in principe korrels van hout en ze zijn gemaakt van restafval. Door de manier hoe ze zijn gemaakt ligt de energiewaarde veel hoger dan bij bijvoorbeeld een regulier blok hout en hierdoor brandt het dus erg goed in een kachel. Als je dus gaat verwarmen met gebruik van dit product kan je hiermee een hoop geld besparen vanwege het grote rendement. Daarnaast is het ook een betere brandstof voor het milieu, wat ook niet geheel onbelangrijk is natuurlijk.

 

Kwaliteit controleren bij houtpellets kopen

Bij het houtpellets kopen is het belangrijk dat je goed controleert of ze van hoogwaardige kwaliteit zijn. In tegenstelling tot bijvoorbeeld brandstoffen zoals gas of olie kun je als klant namelijk wel de kwaliteit van de pellets controleren. De buitenkant van de pellets moet een glad oppervlak zijn en de pellets moeten van verschillende grootten zijn. Let wel op dat ze niet te kort zijn maar ook weer niet te groot. Vaak wordt als vuistregel als maximum 45 millimeter aangehouden.