Een kleine tuin vraagt om wat creativiteit en slim gebruik van de beschikbare ruimte. Wanneer je graag het meeste uit je tuin haalt, geven wij je graag een aantal handige tips.

Prioriteiten
Misschien wel het belangrijkste bij een kleine tuin of stadstuin is goed nadenken over wat nu echt onmisbaar is in je tuin. Moet je er goed kunnen tafelen, moeten kinderen er lekker kunnen ravotten of wil je er uitgebreid in de zon kunnen liggen? Door je wensen op een rijtje te zetten, kun je gemakkelijker zaken schrappen waar gewoonweg geen ruimte voor is.

Door dingen te schrappen en de tuin niet te vol te maken, lijkt hij juist ruimer. Ga ook na wanneer waar de zon schijnt, zodat je precies weet waar je de tuinmeubels moet plaatsen.

Betegeling

Wanneer je voor grote tegels kiest, oogt dat rustiger en optisch groter. Een looppad kun je het beste aan de zijkant van de tuin leggen, zodat je een zo groot mogelijk stuk overhoudt om nuttig te gebruiken. En door bijvoorbeeld voor lange tegels of planken te kiezen, lijkt je tuin breder of langer.

Beplanting

Wanneer je voor planten in je tuin kiest, is het ook hier slim deze te centreren. Dat ziet er overzichtelijk en minder rommelig uit. Maak bijvoorbeeld een border met planten of zet een paar mooie, grote bloempotten in een groepje. Beperk het aantal verschillende planten dat je gebruikt om het rustig te houden en stem de kleuren goed op elkaar af. Is er echt weinig ruimte? Kies dan voor planten die de hoogte ingaan, zoals bamboe of klimplanten.

Tuinmeubels

Grove meubels ogen groter dan smalle, lichte meubels. Kies dus voor een tafel van een niet te groot formaat en bijvoorbeeld een bankje erbij wat je eenvoudig onder de tafel kunt schuiven. Ga je liever voor een loungeset? Zorg er dan voor dat hij niet te groot is en dat er nog voldoende ruimte is om er omheen te lopen. Investeer in een goede set, dat geeft de tuin meteen een luxe uitstraling. Een zitbank met opbergruimte erin is helemaal ideaal!

Je kunt ook voor tuinmeubelen kiezen die eenvoudig in te klappen of te verplaatsen zijn wanneer je de ruimte een keer voor een ander doeleinde wilt gebruiken. Probeer daarnaast de kleuren van bijvoorbeeld de tuinkussens rustig te houden en te laten matchen met andere kleine details en accessoires.

Diepte en hoogte

Door een afstapje in de tuin te maken, zorg je voor extra diepte. Een pergola is ook een slimme optie en een spiegel in de tuin doet ook wonderen. Je creëert daarnaast ook diepte door tuindeuren te plaatsen. Als je deze bij mooi weer openzet, lijken binnen en buiten een geheel te worden.

Verlichting

Vergeet ook de verlichting niet. Hoe donkerder een tuin is, hoe kleiner hij lijkt. Breng spots aan in de tuin en overweeg ook de schutting lichter te verven.

Wil je graag wat veranderingen in je tuin aanbrengen of bijvoorbeeld tuindeuren plaatsen maar heb je het financieel niet zo breed? Informeer dan eens naar de mogelijkheden van een kredietverstrekker als Findio om je aanpassingen te financieren. Zo geniet je binnenkort optimaal van je sfeervolle tuin!