Ben je van plan om een nieuwe tuin aan te leggen, of wil je je tuin een mooie make-over geven? Een mooie voor of achter tuin is ontzettend leuk, je kan er heerlijk relaxen of juist hard aan het werk! Van een terras met borders tot complete groentetuin, alles kan er prachtig uit komen te zien. Wat je ook wilt doen, met deze tips is jouw tuinaanleg een gegarandeerd succes!

Wat voor stijl in je tuin?

Wanneer je gaat beginnen met het ontwerpen van een tuin kan je het best beginnen met het kiezen van een thema. Je kan namelijk heel veel kanten op met je tuin, en door een centraal idee te hebben zorg je ervoor dat alles goed bij elkaar past. Je maakt het jezelf ook een stuk makkelijker, zo weet je precies waar je naar op zoek moet! Zo kan je bijvoorbeeld een unieke Japanse tuin ontwerpen, met mooie stenen paden een bamboe.

Waar wil je gaan zitten?

Een van de meest belangrijke aspecten van je tuin is natuurlijk de zit plek. Als je een echt buitenmens bent en het liefst het hele jaar in de tuin zit kan het bijvoorbeeld slim zijn om een plek met veel beschutting te kiezen, zodat je in de herfst niet weg waait. Ben je eigenlijk van plan om vooral in de zomer van je tuin te genieten, houdt dan rekening met de schaduwplekken. Zo voorkom je dat je een plek uitkiest waar je nooit van de zon kan genieten. Ook kan je iets creatiefs verzinnen, denk bijvoorbeeld aan een boomschommel, of een plekje voor een hangmat.

Hoeveel onderhoud zie je zitten?

Het klinkt leuk, een prachtige tuin met 100 verschillende planten en bloemen, maar het kan makkelijk zijn om te onderschatten hoeveel werk het gaat kosten. Het klink misschien als een leuk project, maar denk ook aan de lange termijn. Gelukkig zijn er meer dan genoeg opties voor een onderhoudsvriendelijke tuin. Denk bijvoorbeeld aan meerjarige planten, en planten die niet zo snel groeien. sierbestrating is ook een goede optie, zo ziet je tuin er strak uit zonder gedoe met onkruid en water geven.