Het kantoor is dé plek waar jij en jouw collega’s elke dag tot creativiteit, oplossingen en ideeën moeten komen. Het is dus ook belangrijk dat het interieur meehelpt in het motiveren van deze creativiteit en enthousiasme. Met een duurzaam interieur zorg je er niet alleen voor dat je werknemers zich op en top gezond voelen, maar ook dat je meehelpt om het klimaat te redden. Hier zijn vijf tips voor het maken van een duurzaam interieur op je kantoor.

Koop duurzame materialen

Om je interieur gezellig en duurzaam te maken is het kopen van verantwoord gemaakte stoelen, meubels, bureaus en andere dingen op kantoor een goede keuze. Als je kiest voor duurzame materialen, zoals gerecycled plastic of bijvoorbeeld hout, dan zorg je er daarmee voor dat er flink minder CO2 wordt uitgestoten dan als dat normaal zou gebeuren. Wellicht kost het iets meer, maar de meubels zullen zeker langer meegaan.

Zorg voor goede verlichting

Gebeurt het niet zelden dat jij en je werknemers langer moeten doorwerken op avonden? Dan is het een goed idee om de verlichting in je pand eens te bekijken. Het is bijvoorbeeld niet heel goed voor het klimaat om gloeilampen te gebruiken: die gebruiken erg veel stroom. Het is veel beter voor het klimaat om de veel zuinigere tl-buizen te hebben of om ledlampen te laten installeren. Goede verlichting werkt ook goed om de effectiviteit van werknemers te verhogen. Hoe beter het licht, hoe beter ook de ogen van je werknemers.

Planten en bloemen op kantoor

Een ander ding wat tegenwoordig erg belangrijk is, zijn planten en bloemen op kantoor. Je kunt planten en bloemen gebruiken als afscheiding tussen collega’s, waardoor er niet alleen meer privacy en een rustigere werksfeer wordt gecreëerd, maar ook de effectiviteit van je werknemers wordt daarmee beter. Dat is zelfs wetenschappelijk bewezen. Steeds meer mensen kiezen ook voor moswanden. Dat zijn prachtige verticale ‘schotten’ die door mos zijn bedekt en een goed effect hebben op de luchtkwaliteit, maar ook bijvoorbeeld kunnen dienen als sierwerk.

Zorg voor goede ventilatie

Werken in een muf en donker hok vindt niemand leuk. Het is dus goed om de luxaflex open te draaien en om af en toe het raam open te zetten. Iedereen heeft er baat bij dat er frisse lucht door de vertrekken trekt. ’s Zomers kun je wellicht zorgen voor een goede airconditioning, zodat je werknemers niet in de hitte hoeven te werken. Tip: breng zonnepanelen aan op het dak, zodat je airconditioning minder stroom van het stroomnet hoeft te verbruiken.

Kies voor een gezellige koffiekamer

Wat een werkplek echt nodig heeft, is een gezellige koffieplek. Niemand kan 8 uur achter elkaar dezelfde handelingen verrichten als hij of zij niet af en toe even pauze kan nemen. Een gezellige koffieplek helpt werknemers om hun gedachten eens helemaal op iets anders te zetten. Zorg natuurlijk niet alleen voor lekkere zitplekken, maar ook voor de beste en duurzaamste koffie. Ook daar kunnen werknemers van genieten.