Het gebruik van inheemse planten is een van de meest effectieve manieren om je tuin duurzaam te maken. Deze planten zijn aangepast aan het lokale klimaat en grondcondities, wat betekent dat ze minder water, meststoffen en pesticiden nodig hebben dan exotische soorten. Bovendien ondersteunen ze de lokale biodiversiteit door voedsel en onderdak te bieden aan inheemse insecten en vogels.

Gebruik compost voor voeding

Compost is een uitstekende manier om je tuin op een duurzame tuin aanleggen. Het is een rijke bron van voedingsstoffen en verbetert de structuur en waterretentie van de bodem. Je kunt je eigen compost maken van keukenafval zoals fruit- en groenteschillen en tuinafval zoals bladeren en gras. Dit vermindert het afval dat naar de stortplaats gaat en bespaart je geld op meststoffen.

Zet een regenwateropvangsysteem op

Water is een waardevolle hulpbron en in veel gebieden wordt het steeds schaarser. Het opvangen en hergebruiken van regenwater voor het bewateren van je tuin is een uitstekende manier om water te besparen. Dit kan zo eenvoudig zijn als het plaatsen van een regenton onder je dakgoot, of zo geavanceerd als het installeren van een compleet systeem met pompen en irrigatielijnen.

Creëer een habitat voor dieren

Duurzaam tuinieren gaat niet alleen over het besparen van hulpbronnen, maar ook over het ondersteunen van biodiversiteit. Je kunt je tuin aantrekkelijk maken voor dieren door dingen te voorzien zoals vogelvoederstations, nestkasten en bijvriendelijke planten. Een vijver kan ook een geweldige aanvulling zijn, het biedt een habitat voor amfibieën en insecten en voorziet vogels en zoogdieren van water.

Implementeer mulchen in je tuin

Mulchen is een andere effectieve techniek voor duurzaam tuinieren. Het houdt de bodem vochtig, onderdrukt onkruid, beschermt tegen temperatuur extremen en breekt langzaam af om voedingsstoffen aan de bodem toe te voegen. Gebruik organisch materiaal zoals bladeren, stro of houtsnippers als mulch.