De lente is altijd al het beste seizoen geweest om lekker aan de tuin te gaan werken, maar voor sommige dingen geld geen bepaald seizoen. Het plaatsen van een houten poort kan bijvoorbeeld in elk seizoen. Het blijkt zelfs dat houten poorten plaatsen een echt najaars/winterthema zijn. Houten poorten specialist Old Britian heeft daarom de meest gestelde vragen onder elkaar gezet:
1. Hoe weet ik of een houtsoort geschikt is voor een houten poort?
De keuze welk materiaal er gebruikt wordt voor een poort is erg belangrijk. Het materiaal wordt jaarlijks blootgesteld aan weer en wind maar ook vocht en extreme temperatuurverschillen dus het moet wel tegen een stootje kunnen. Hout is hiervoor een geschikte keuze, je moet alleen wel voor een houtsoort kiezen dat duurzaam is.

Houtsoorten worden altijd onderverdeeld in 5 verschillende duurzaamheidsklassen. In welke klasse welk soort hout zit wordt bepaald door naar de natuurlijke duurzaamheid van het hout te kijken. In klasse I zitten de meest duurzame houtsoorten en in klasse V zitten de minst duurzame houtsoorten.

2. Welke houtsoorten kan ik gebruiken?
Voor een poort voldoen wel tientallen verschillende, ruim voorradige, houtsoorten aan de hoge kwaliteitseisen. Elk houtsoort heeft een unieke combinatie van kleur en houttekening, sommige soorten hebben zelfs een FSC- en/of PEFC-ecolabel.

Voor liefhebbers van hardhout is er de keuze uit een van de van nature voldoende duurzame houtsoorten als afrormosia, sapelli, iroko, afzelia, sipo, bossé clair, louro gamela, Afrikaans padoek, massaranduba, faveira amargosa, merbau, arura vermelho, ipé, tatajuba, louro preto, cumaru, moabi, basralocus, jatoba, gonçalo alves, niové, itauba, tola, bubinga en makoré. Verder kun je ook Europees eikenhout en western red cedar gebruiken om een houten poort te maken. Deze houtsoorten zijn ook van nature voldoende duurzaam.

Gaat je voorkeur uit naar naaldhoutsoorten dan is het noodzakalijk dat je het hout van tevoren vakkundig laat verduurzamen. Doordat de naaldhoutsoorten zachter zijn en een lagere natuurlijke duurzaamheid hebben is het noodzakelijk om het hout te laten verduurzamen voor een hogere duurzaamheid. U kunt het hout het beste verduurzamen door het thermisch te laten behandelen (hittebehandeling) of het te laten acetyleren. Deze twee opties zijn het meest milieuvriendelijk.

3. Waar moet ik op letten bij het plaatsen van een houten poort?
Voor het plaatsen is het gebruik van roestvrijstalen schroeven en beslag belangrijk. Als je hiervoor ijzeren, metalen of verzinkte schroeven en beslag gebruikt krijg je na verloop van tijd moeilijk te verwijderen verkleuringen in het hout doordat de schroeven en het beslag corroderen.

4. Hoe onderhoudt je een houten poort?
Hout dat is vergrijsd heeft geen onderhoud nodig. Wil je het toch reinigen met de hogedrukspuit kies dan voor een zachte waterstraal en ga voorzichtig te werk. Een te krachtige waterstraal kan het houtoppervlak beschadigen.

Nog 2 extra tips:
• Kies je voor het gebruik van Afrikaans padoek, ga dan voor vakkundig gedroogd hout met een houtvochtgehalte van 18 à 20%.
• Kies je voor het gebruik van ipé, dan kun je het beste voor rechtdradig ipé kiezen waarbij de houtvaten zichtbaar recht lopen in de lengterichting. Dit soort ipé blijft, ook in vochtige omstandigheden, meerdere tientallen jaren in prima conditie.