En dan maakt het niet uit hoe dun of dik ze zijn. Bovendien worden vloeren – want daar hebben we het over – ook op heel andere manieren aangelegd.

Wanneer jij je woonkamer nog eens flink onder de loep gaat nemen, vergeet dan niet om ook je vloer eens grondig te bekijken. Alle elementen van jouw persoonlijke en unieke optrekje moeten met elkaar in overeenstemming zijn. Is dat niet het geval, dan voel je dat direct. Misschien weet je al meteen waar het hem aan schort, maar het kan soms lastig zijn om te bepalen waar het knelpunt ligt. Uiteindelijk zul je kleine of ingrijpende aanpassingen moeten maken om je woongeluk te herwinnen. Dat betekent het stofferen of zelfs vervangen van complete meubels. En wat te denken van je wanden, plafonds, deuren en kozijnen een nieuw kleurtje geven? Sterker nog, die moeten misschien ook wel plaatsmaken voor iets nieuws.

Voor hetzelfde geldt dat je ook van je vloer afscheid moet nemen. Welk materiaal komt ervoor in de plaats?

Steen

Mocht je flink in de slappe was zitten, dan komt er misschien wel marmer te liggen. Dit is in zowel moderne als klassieke stijlen verkrijgbaar en geeft jouw woning een luxueuze en elegante uitstraling. Het staat zeker prachtig wanneer jouw plafonds en wanden van hetzelfde – of een vergelijkbaar – materiaal gemaakt zijn. Besef wel dat marmer en ander natuursteen erg duur kan zijn en dat het erg veel onderhoud vergt. Sterker nog, wanneer het niet juist is afgewerkt gaat het niet erg lang mee. Zonde van je geld.

Tapijt

Lekker zacht aan je voeten, verkrijgbaar in meerdere kleuren en stijlen en isolerend op het gebied van zowel temperatuur als geluid! Maar ernstige vlekken zijn minder goed te verwijderen.

Hout

Kom je een mooie houtsoort tegen? Jofel! Er zijn er ook een heleboel verschillenden. Eiken, steigerhout, laminaat, etc. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat je genoeg ruimte tussen de planken en andere houten onderdelen overhoudt. Anders kunnen ze krom gaan trekken. Behandeling met vloerolie is eveneens essentieel wanneer je je planken zo lang mogelijk intact wilt houden.

Kunststof

Natuurlijk is anders, maar praktisch is een kunststof vloer wel. Op meerdere gebieden, want je kunt planken en zeilen krijgen in de kleuren, patronen en texturen die je hebben wilt. En ja, het ‘voelt’ veel mooier om echt hout onder je voeten te hebben. Maar kunststofvloeren gaan veel langer mee en zijn heel handig uit te rollen. Of, zoals in het geval van click pvc, in elkaar te klikken. Een beetje zoals bij laminaat.

Gietvloer

Tegelen, planken plaatsen, uitrollen: da’s echt niet het enige wat je kunt doen met vloeren. Uitgieten kan ook! En dat hoeft niet eens cement te zijn maar ook een epoxylaag. Die stolt, waarna je van een prachtige onderhoudsarme vloer profiteert. Krasje of andere grote beschadiging? Laagje eroverheen en we spreken er niet meer van.