Wanneer je je aan het oriënteren bent op nieuwe buitenverlichting, dan valt het meteen op hoe ongelooflijk veel keuze in buitenverlichting er eigenlijk is. Grofweg kun je twee soorten onderscheiden: verlichting met sensor en verlichting zonder sensor. Maar een sensor, wat is dat eigenlijk? Een sensor in je lamp is een onderdeeltje dat gevoelig is voor licht of beweging. Het onderdeel voelt als het ware aan hoe licht of donker het is of dat er iets beweegt. Naar aanleiding van dit aanvoelen kan de lamp dan worden in- of uitgeschakeld.

Voordelen van buitenverlichting met sensor

Tegenwoordig kopen steeds meer mensen lampen met sensor. Een sensor in de verlichting biedt namelijk tal van voordelen op allerlei verschillende gebieden. Zo hoef je met een sensor niet meer zelf in het donker te zoeken naar de lichtknop omdat de verlichting vanzelf aan gaat wanneer dat nodig is. Tevens gaat het licht ook vanzelf weer uit zodra het niet meer nodig is. Ben jij iemand die er regelmatig overdag achter komt dat het licht nog aan staat? Zonde, want dan verbruikt de lamp voor niets energie. Met een sensor in je lamp behoort dit probleem tot het verleden.

Extra wapen tegen inbrekers

Bij buitenverlichting met een bewegingssensor gaat het licht aan zodra er beweging wordt gedetecteerd. Deze vorm van verlichting kan een belangrijke maatregel zijn in het afschrikken van inbrekers. Inbrekers werken graag in het donker en zullen sneller voor een ander huis kiezen zodra er verlichting brandt als ze dichterbij komen. Deze sensors werken vaak op basis van infrarood, zo wordt voorkomen dat de sensor reageert op bijvoorbeeld beweging van bomen of struiken. Bij een schemersensor gaat het licht aan als het donker wordt en uit als het licht wordt, zodat je de hele nacht licht hebt.

Optie voor losse sensors

Misschien ben je niet echt op zoek naar nieuwe buitenverlichting, maar ben je inmiddels wel geïnteresseerd geraakt in het gebruik van een sensor. Ook daar is een prima oplossing voor. Het is namelijk mogelijk om een losse schemer- of bewegingssensor te kopen. Zo kun jij ook een sensor hebben op je bestaande verlichting.