Een vijver in je tuin is een echte sfeermaker. Logisch dus dat veel mensen een vijver (willen) aanleggen. Voordat je een vijver gaat aanleggen, is het belangrijk om hier goed over na te denken. Er komen namelijk aan aantal zaken bij kijken. Je moet je bedenken wat voor vijver je wilt, hoe groot die wordt, waar het geplaatst moet worden en als laatste natuurlijk hoeveel het gaat kosten. Bovendien kun je nog allemaal extra’s kopen zoals watervallen, verlichting, fonteinen etc.

Wat veel mensen niet weten is dat er veel verschillende soorten vijvers bestaan en dat je dus niet zomaar wat vissen en planten erin kunt gooien. Als je bijvoorbeeld een koi vijver wilt kunnen er geen planten in en maakt de vorm van de vijver wel degelijk uit. Vissen willen ruimte en hebben een stuk diep water nodig om in de winter te kunnen overleven. Hoe meer water, hoe eenvoudiger een biologisch evenwicht ontstaat. Hoe groter je vijver, hoe dieper deze moet zijn.

Als je een eigen ontwerp niet belangrijk vindt kun je ook een voorgevormde vijver of vijverbak kopen. Deze zijn makkelijk te plaatsen en kunnen vaak zelfs mee verhuizen. Bij een folievijver heb je alle vrijheid in het ontwerp. 3D vijverfolie is ook erg populair. Een zak van EPDM vijverfolie wordt op maat gemaakt. Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn de vijver afmetingen.

De prijs van je vijver bepaal je helemaal zelf, wil je een grote vijver met koi karpers dan kan het al snel tienduizenden euro’s gaan kosten. Maar voor een paar honderd euro kun je al een fantastisch resultaat bereiken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA