Waar je op moet letten als je kunstgras koopt?
Veiligheid en kwaliteit zijn aandachtspunten die erg belangrijk zijn bij de aanschaf van kunstgras. De kwaliteit wordt onder andere bepaald door de vezels van het kunstgras, maar ook door het productieproces en de manier waarop je het aanlegt. Dit alles heeft een grote invloed op het eindresultaat! De kwaliteit van kunstgras loopt nogal uiteen. Sommige kwaliteitsverschillen zijn overduidelijk aanwezig, terwijl andere wat meer subtiel en pas merkbaar zijn nadat je het aangelegd hebt. In dit artikel bespreken we daarom de verschillende kwaliteitskenmerken van kunstgras.
Uiterlijk en vezels Kunstgras heeft idealiter een zo natuurlijk mogelijke uitstraling. Let hier dus ook op als je kunstgras koopt: ziet het er goedkoop en plastic uit of begin je juist te twijfelen of het om echt gras gaat? Goede kwaliteit kunstgras bestaat uit vezels die verschillende kleuren hebben. Hierdoor wordt het kunstgras realistischer. Verder moeten de vezels ook goed tegen slijtage kunnen. Dit betekent dus dat ze om te buigen zijn, maar daarna weer makkelijk en vanzelf rechtop veren.
Drainage in de ondergrond In Nederland regent het in het algemeen nogal vaak, dus het is belangrijk dat we hier een efficiënt afvoersysteem voor regenwater hebben. Echt gras heeft van nature deze functie al, maar bij kunstgras moet je ervoor zorgen dat de ondergrond goed water doorlaat. Je moet er dus voor zorgen dat de ondergrond van kunstgras doordringbaar wordt, zodat regenwater snel en netjes kan worden afgevoerd. Zo voorkom je dat je hele waterplassen in de tuin krijgt. Leg je kunstgras aan op een ondoordringbaar stuk grond zoals beton, dan is het beter om eerst drainage-matten neer te leggen. Deze zorgen naast een goed waterafvoer ook voor demping.
Kunstgras geschikt voor veel toepassingen Kunstgras is geschikt voor veel toepassingen, zoals:
- Tuin, terras of balkon
- Verschillende kleuren kunstgras, ook voor artistieke doeleinden
- Beurzen en evenementen
- Sport- en speelgras
Kunstgras wat speciaal ontworpen wordt voor een bepaalde toepassing heeft vaak ook zijn eigen handleidingen. Dit betekent dus dat iedere soort kunstgras weer een eigen manier heeft om te installeren voor een optimaal resultaat. Zo moet kunstgras voor beurzen en evenementen op een andere manier worden aangelegd dan kunstgras voor in jouw achtertuin. Je moet onder meer rekening houden met het instrooien van zand, drainage-matten en drukverdelende doeken. Vraag dus goed bij de leverancier na wat de beste manier is om het door jou gekozen kunstgras aan te leggen en te behandelen.
Unieke behoeften van kunstgras Alhoewel kunstgras meer kan hebben dan echt gras en ook minder onderhoudswerkzaamheden nodig heeft, zijn er toch een aantal dingen aar je rekening mee moet houden. Kunstgras kies je waarschijnlijk omdat je dan geen last hebt van onkruid, schimmels en ziektes. Toch zul je op den duur wel te maken krijgen met bijvoorbeeld slijtage. Kunstgras heeft dus van tijd tot tijd wel een beetje aandacht nodig! Echt gras kan worden weggemaaid of uit worden gegroeid als je bijvoorbeeld te maken krijgt met uitwerpselen van je huisdieren of voedselvlekken van de barbecue. Op kunstgras moet je dit zoveel mogelijk voorkomen of zo snel mogelijk weghalen om de kwaliteit te waarborgen. Als je goed voor kunstgras zorgt, dan betaalt het zich terug in jaren plezier!