Je hebt een ladder nodig wanneer je op hoogte wilt gaan klussen. Bedenk voor de aankoop van een ladder wat het doel is van de klus. Er zijn namelijk talloze verschillende ladders en ook in verschillende maten. Zo kan je een ASC ladder kopen van rolsteiger.net wanneer je opzoek bent naar kwaliteit en lichtgewicht. 

De lengte van de ladder 

De lengte van de ladder is afhankelijk van de klus die je wilt gaan doen. Wanneer je een ladder nodig hebt om op te werken, dan moet je kijken naar wat de meest voorkomende hoogte is. Bij een huis is dat vaak ter hoogte van een goot. De maximale stahoogte waarop met een ladder mag worden gewerkt, is 7,5 meter. Hierdoor is de werkhoogte maximaal 9,5 meter. In de praktijk zul je nooit een ladder tegenkomen die langer is dan 10 meter. Wanneer je de ladder gebruikt om van een verdieping naar een andere verdieping te gaan, dan kun je een ladder nemen die even hoog is als de verdieping plus 1 meter. Die extra meter heb je nodig als steun om veilig eraf te kunnen stappen.

Het aantal treden

Het juiste aantal treden wordt bepaald door de stahoogte waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. Ook de hoogte van de optrede speelt hierin een rol. De stahoogte bepaal je door de werkhoogte waarop de werkzaamheden worden uitgevoerd. Bij de productspecificaties staat dan ook vaak dat er gerekend moet worden, door het verschil van circa 2 meter tussen de werkhoogte en de stahoogte. Dit is de maximale hoogte die bereikt kan worden op het moment dat je boven je hoofd wilt gaan werken. Verder dien je er rekening mee te houden dat sta bordes bij een trap ook als trede wordt geteld. 

Coating

Tegenwoordig worden de meeste ladders gemaakt van aluminium. Hierdoor zijn ze lichter en zijn ze gemakkelijk te hanteren, in tegenstelling tot de traditionelen houten uitvoering. Het nadeel van aluminium is dat het soms zwart kan afgeven aan de handen. Om dit te voorkomen kun je handschoenen gebruiken, maar je kunt ook overwegen om een ladder met gecoat aluminium aan te schaffen. 

Intensief of regelmatig gebruik?

Een ladder wordt niet door iedereen evenveel gebruikt. Er is daardoor veel keus uit verschillende productlijnen. Het begint al met het verschil tussen consumenten- of professioneel gebruik. Een consument gebruikt wellicht een of twee keer in de maand een ladder om het huis te wassen of te verven. Als professioneel gebruiker kun je een ladder wel eens dagelijks gebruiken.