Stel: je hebt een paar mooie kamerplanten staan, maar bovenop de potgrond is een laag vieze, witte schimmel ontstaan. Vaak is dat gelukkig niet schadelijk voor je planten (niet altijd, dus houd dat in de gaten), maar echt fris is het niet. In het artikel leggen we je hieronder uit hoe je schimmel op de potgrond tegengaat.

Schimmel ontstaat niet zomaar. Soms zit er al schimmel in de grond van de plant wanneer je deze koopt. Dit is vaak het geval als je een plant bij een zaak koopt die niet gespecialiseerd is in planten, zoals bijvoorbeeld de Albert Heijn. Als je zeker wilt weten dat je plant in een gezonde bodem staat, kun je het beste een plant kopen bij een tuincentrum, zoals Kwekerij de Groot.

De oorzaak van schimmel

Als er schimmel op je potgrond ontstaat, komt dit vrijwel altijd doordat je je plant te veel water geeft. Schimmel leeft op een vochtige grond en heeft ook altijd vocht nodig. Als je de grond van je plant altijd nat houd, is dat de perfecte plek voor schimmel om te groeien. Zorg er dus voor dat je de grond goed op laat drogen, tussen de waterbeurten door.

De schimmel verwijderen

Als je de schimmel wilt verwijderen, kun je een aantal dingen doen. Als eerste is het belangrijk dat je de schimmel van de bovenkant van de potgrond wegveegt, bijvoorbeeld met een keukenpapiertje. Hiermee ga je de schimmel niet tegen, want dit is slechts een klein deel ervan. Het grootste deel, de sporten, zitten onder de grond. Om die tegen te gaan, kun je kaneel of zwavelpoeder over de grond strooien. Dit zijn namelijk natuurlijke anti-schimmel middelen.

Werkt dit niet? Dan kun je overwegen om de plant te verpotten. Haal hiervoor de plant uit de grond en zorg ervoor dat alle grond van de wortels af is. Spoel de wortels vervolgens nog even af onder de kraan. Doe dit met koud water en natuurlijk zonder zeep. Daarna kun je de plant in een nieuwe laag grond zetten. De oude grond, gooi je weg. Zorg ervoor, wanneer je de plant verpot hebt, dat je de grond deze keer goed droog laat worden en dat deze niet te nat blijft. Zo voorkom je dat de schimmel binnen de kortste keren terugkeert.