Heb je een lekkage? Zo ja, dan kun je er baat bij hebben een vakman in te schakelen voor lekdetectie. Op die manier kun je gerichte reparaties laten uitvoeren voordat je muur verroest of er schimmel ontstaat. In deze blog vertellen we je meer over wat een lekdetectie is en de verschillende lekdetectie methodes.
Wat is lekdetectie?
Vraag je je af wat lekdetectie is? Lekdetectie is, zoals de naam al zegt, het opsporen en identificeren van een lekkage. Een lekdetectie wordt meestal uitgevoerd wanneer zich vochtplekkages op de muur vormen of wanneer je water opmerkt op de vloer, langs de radiator of in de kelder.
Wanneer is lekdetectie nodig?
Maar wanneer moet je een professionele loodgieter bellen om bij jou een lekdetectie te komen uitvoeren? Je kunt een specialist voor lekdetectie inschakelen als je vermoedt dat je een lekkage hebt in:
– De centrale verwarming
– Het plafond
– Het toilet
– De vloer
– De riolering of afvoerbuizen
Verschillende soorten lekdetectie
Er zijn diverse soorten lekdetectie methodes. De meest gebruikte en gangbare manieren zijn:
Lekdetectie via een infrarood camera.
Lekdetectie met een infrarood camera of warmtecamera houdt in dat men een warmtecamera gebruikt om naar lekkages te zoeken. Men gebruikt de warmtecamera om de muur af te tasten. Als een deel van de muur aanzienlijk kouder is dan kan dat wijzen op een lek. Hier zal het lekkagesde water de muur afkoelen.
Lekdetectie via geluidsgolven
Geluidsgolven kunnen ook gebruikt worden om lekkages op te sporen. Met ultrasone machines kan men bepalen waar het lek zich bevindt omdat een vochtige plaats de geluidsgolven anders weerkaatst dan een droge plaats.
Lekdetectie via vochtmeting
Bij lekdetectie via vochtmeting wordt een vochtmeter tegen de aangetaste muur geplaatst. Op die manier kan men de plaats met het hoogste vochtgehalte zoeken. Naar alle waarschijnlijkheid is dit de plaats waar het lek zich zal bevinden.
Lekdetectie via druktest
Bij een lekdetectie door drukproef verhoogt men de druk in het water op de leidingen, waarna men de druk weer op de normale stand brengt. Blijft de druk in de leidingen niet constant dan is er een lek in de leidingen.