Het wordt langzamerhand al aardig koud in Nederland. Tijd om je tuin winterklaar te maken. Wanneer het begint te vriezen moet je een paar maatregelen nemen. Planten met een opgaande groei hebben extra steun nodig wanneer het begint met vriezen. De stelen zullen bevriezen, ze worden zwaarder en knappen soms. Deze zal je dan ook moeten voorzien van een plantensteun. Planten die gevoeliger zijn voor de vorst moet je iets meer beschermen. Je kunt deze het beste inpakken met jute, met hiertussen stro en droog blad. Zoek van tevoren wel goed uit hoe je te werk moet gaan. Dit is namelijk niet bij elke plant hetzelfde.
Het is erg belangrijk om de gevallen bladeren van je gazon te halen. Het ziet er misschien leuk uit; het hoort bij de tijd van het jaar, maar het is niet goed voor je gazon. Als er veel bladeren op je gazon liggen komt het gras namelijk moeilijk aan genoeg water en zuurstof. De bladeren kun je het beste gebruiken voor bijvoorbeeld een composthoop. Zolang het nog niet vriest, zal het gras blijven doorgroeien, het is dus belangrijk dat je het blijft maaien. Het gras wat je maait kun je wel rustig laten liggen op je gazon, dit zijn namelijk extra voedingsstoffen. Als je je gazon mooi wilt houden is het het beste om je gazon te bemesten of om er kalk overheen te strooien. Probeer zo min mogelijk over je gazon te lopen als het vriest.
Als je een buitenkraan hebt, sluit deze dan zo snel mogelijk af. Tap de kraan af en blaas de tuinslang helemaal leeg; hiermee kun je vorstschade voorkomen. Zorg ook dat er in bakken en gieters geen water meer zit om dezelfde reden. Bij een vijver kun je het beste een ijsvrij houder plaatsen. Vogel drinkbakjes moeten leeg of bedekt zijn, vogels mogen er wel uit drinken maar niet in badderen, hiervoor is het te koud. Heb je tijd over? Maak dan een leuk vogelhuisje waarin vogels de koude nachten kunnen doorbrengen.