Een tuin onderhouden kost soms veel werk en daar heb je soms echt geen zin in. Maar een mooi bijgewerkte tuin is natuurlijk wel fijner dan een vol gegroeide jungle waar je door de bomen het bos niet meer ziet. Heb jij geen groene vingers? In dit artikel kun je een aantal tips lezen hoe je je tuin makkelijk netjes kan houden, zodat het een minder vervelend klusje zal worden.
Kies voor een ‘makkelijke’ tuin
Heb je geen zin om veel tijd aan je tuin te besteden, dan kun je het beste voor een onderhoudsvriendelijke tuin kiezen. Het is dan niet slim om bijvoorbeeld bomen of planten waar bessen aan groeien, te kiezen. Als je de bessen niet regelmatig opruimt, wordt het al gauw een bende. Beter is het om voor een betegelde tuinontwerp met klinkers te gaan, want die kun je makkelijk schoonmaken met een hogedrukspuit. Kies je voor sierstenen, dan vergt dit weer meer onderhoud. Grindpaden met een grindmat zijn dan betere opties, want deze hebben weinig onderhoud nodig en bovendien kan onkruid hier nauwelijks groeien. Wil je toch gras in je tuin hebben, maar vind je maaien teveel moeite? Dan is kunstgras leggen een goed idee. Denk dus van te voren goed na over je tuinontwerp en welke materialen je gebruikt, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.
Renoveer ‘moeilijke’ tuinen
Sommige mensen maken de vergissing door niet goed na te denken over hun tuinontwerp en denken dat hun keuze onderhoudsvrij zal zijn. Als dit niet zo blijkt te zijn, dan is dat flink balen. Je kunt er voor kiezen om ieder jaar met grote tegenzin je tuin te onderhouden, maar wat je ook kan doen, is besluiten tot een tuinrenovatie. In de vorige tip heb je kunnen lezen welke opties weinig onderhoud vergen, dus pas je nieuwe tuinontwerp hier op aan. Als vuistregel geldt: hoe meer aanplanting, des te meer onderhoud het vergt. Een renovatie kost wat moeite, maar je zult blij en trots zijn als dit achter de rug is. Als de tuin helemaal naar wens gemaakt is, dan kijk je ook minder op tegen het onderhouden er van. Tuinrenovaties zijn dus soms zeker de moeite waard, ook al breng je weinig tijd door in je tuin.
Jaarlijkse onderhoudsdag met de buurt
Zou je graag gemotiveerd willen worden om aan je tuin te werken, omdat je dat zo saai vindt? Dan ben je misschien niet de enige. Vraag eens bij je buren na of zij ook plannen hebben om hun tuin bij te werken. Misschien kunnen jullie dit samen doen, want dan wordt het gelijk een stuk gezelliger dan wanneer je in je eentje bent. Bovendien is het soms ook nog goedkoper, omdat jullie tuinbenodigdheden kunnen uitwisselen met elkaar. Zo hoef je geen hogedrukspuit of heggenschaar te kopen als je buren er al een hebben en heb jij misschien gereedschap die zij kunnen gebruiken. En misschien maak je je buurman blij met jouw oude klinkers, die je anders toch weg wilde gooien. Een jaarlijkse onderhoudsdag met je buren nodigt dus uit om je tuin bij te werken. Hierna zal de hele buurt er weer tiptop uitzien.
Schakel een hovenier in
Kijk je écht op tegen het bijwerken en mooi maken van je tuin? Dan kun je er nog altijd voor kiezen om dit werk uit te besteden aan een hovenier. De hovenier heeft veel verstand van tuinonderhoud en kan je hier ook in adviseren hoe je dit het beste kan doen. De kosten zullen aardig oplopen als je alles uitbesteed aan de hovenier, maar je kunt hier en daar wat besparen door een aantal klusjes zelf te doen. Vind je bijvoorbeeld heggen en bomen snoeien heel erg vervelend, maar vind je het prima om tegels schoon te maken? Huur dan de hovenier alleen in voor het snoeien. Denk ook na over hoe vaak je de hovenier zou willen inschakelen: misschien is een jaarlijks bezoekje al voldoende, maar sommigen kiezen liever voor maandelijks onderhoudswerk van de hovenier.